Az izraeli hadsereg szárazföldi műveletre készül

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés - közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.

Szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben.

"Előző este voltak bizonyos jelek, de nem volt hírszerzési figyelmeztetés egy ilyen eseményre" - közölte Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője csütörtökön a szombati terrortámadásról, és megígérte, hogy a későbbiekben alaposan kivizsgálják a hírszerzés kudarcának okait.

A meglepetésszerű támadást megelőző napon a Gázai övezetben gyanús jeleket észleltek, s ezért több megbeszélést folytattak a hadseregben, de nem alakult ki az a benyomás, hogy Izrael elleni támadásra készültek volna. Éppen ezért a hadsereg nem emelte meg délen a készültségi szintet, és nem jelentette a politikai szintnek megfigyeléseit.

Hagari tájékoztatása szerint csütörtök reggel befejeződött a Nuhba, a Hamász kommandós csapata ellen támadási hullám az övezet egész területén, melyben az elfogott terroristák kihallgatásával szerzett információk alapján több tucat rakétakilövőhelyet, alagutat és gyülekezési pontot célzott meg az izraeli légierő. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, mely a szombati betörés egyik vezető csapata volt.

"Mindenkivel le fogunk számolni, aki részt vett az atrocitásokban" - mondta Hagari. "A támadásból származó összes videót felhasználjuk fejlett technológiánkkal a barbárság résztvevőinek felkutatására. Már leszámoltunk Musztafa Sahinnal, aki online dokumentálta a barbár mészárlást, és egy másik aktivistával, aki haditengerészeti fegyvereket rejtett el. Támadásunk eredményeként a Hamászban káosz uralkodik"- mondta a katonai szóvivő.

Közölte, hogy még mindig vannak összecsapások az övezetben, az elmúlt napon négy tűzharcban öt terrorista vesztette életét, elfogtak két fegyvertelen behatolót, és egy drónnal végeztek a Hamász határhoz közeledő járművével. "Aki a határkerítéshez közelít, azt lelövik" - mondta Hagari.

A szóvivő bejelentette, hogy szombattól mostanáig 220 elesett katona családját értesítették, és 81 családdal tudatták, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !