Washingtoni elemző: Orbán Viktor lebontotta a demokratikus intézményeket, és Magyarországon már tekintélyuralmi rendszer van

Charles Dunst szerint Magyarország politikai rendszere már nem tekinthető demokráciának. Erről a Bloombergnek adott interjújában beszélt a washingtoni elemző, amit a hvg360 szemlézett.

Az Ázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző cég helyettes kutatási igazgatója azt fejtegette, hogy minél tovább van hatalmon egy illiberális vezető, annál jobban visszaszorul országában a demokrácia, és válik önkényuralmivá, azaz autokráciává a politikai rendszer. A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor illiberális rendszerével ez meg is történt - véli a szakértő. 

A kormányfő törvényes úton került ugyan kormányra 13 évvel ezelőtt, ám azóta lebontotta a magyar politikai rendszer demokratikus működését biztosító fékeket és ellensúlyokat, politikai szövetségesei pedig megszállták a sajtót és a civil társadalmat. Magyarország mindezzel már át is lépett a tekintélyuralmi rendszerek táborába, csak úgy, mint egyik legközelebbi szövetségese, Törökország - tette hozzá.

Az autokrata vezetésű kormányok jellemzője az ország vezetőjéhez lojális klienshálózat, a mindent átszövő korrupció, az innovációk elfojtása, a fölülről irányított, megszűrt, egyirányú, visszajelzés nélküli információáramlás - hívta fel a figyelmet az RTL. Charles Dunst szerint a legtöbb autokrata rezsim a hatalom effajta működtetése nem fenntartható, a legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele. (FOTÓ: BART MAAT / AFP)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !