Tovább nőtt Orbán Viktor fizetése

A tavalyi masszív miniszteri és államtitkári fizetésemelések után idén nem emelte meg az illetményeket Orbán Viktor, a miniszterelnök eddig is meglehetősen magas fizetése viszont még tovább nőtt – derül ki a Miniszterelnöki Kormányiroda válaszából, melyet a 24.hu adatigénylésére küldtek.

A válasz szerint „2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt”. 

Tavaly nyáron a legtöbb miniszter mintegy 33 százalékos illetményemelést kapott - emlékeztetett a Népszava. Orbán Viktor ugyanis 1 millió 979 ezer forintról 2 millió 632 ezer forintra emelte a fizetésüket (kivétel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterét és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterét, akik 5-5 milliót keresnek havonta). A képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye közel 700 ezer forintos emeléssel 52 százalékot ugrott a múlt évben. A „sima” államtitkároknak 13 százalékos emelés jutott. Orbán Viktor eddig sem csekély fizetése viszont tovább emelkedett idén júliusban, 623 ezer forinttal.

Az emelkedést törvény garantálja, amióta tavaly megszavazta a fideszes kétharmad, hogy a miniszterelnöki illetményt a házelnökéhez kössék. A miniszterelnök számára már idén márciusra is havi bruttó 5 727 000 forintos illetményt jeleztek, amivel a kormányfő a legtöbb európai hivatali kollégájánál is jobban keres, miközben a magyar fizetéseknél átlagban csak Bulgáriában keresnek rosszabbul. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !