Tarkón ütötte az idős férfit a körletfelügyelő

Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a lefokozás katonai büntetés kiszabását indítványozta azzal a férfival szemben, aki a rabkórházban az idős férfit egyszer tarkón ütötte.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség 2023 nyarán emelt vádat egy a berettyóújfalui rabkórházban szolgálatot teljesítő büntetés-végrehajtási tiszthelyettes ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt.

Az ügydöntő határozat lényege szerint az elkövető körletfelügyelői szolgálata során, 2023. február 26-án, az egyik kórteremben elhelyezett, 70 év körüli, ír állampolgárságú fogvatartottal szóváltásba keveredett, mert az ápolt az utasítása ellenére nem vette fel szájmaszkját. A vita lezárásaként az őrmester az idős férfit egy alkalommal tarkón ütötte, amellyel azonban sérülést nem okozott. Az ügyben az Ír Köztársaság magyarországi nagykövetsége tett feljelentést.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa 2023. augusztus 28. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével az őrmestert bűnösnek mondta ki a vád tárgyává tett hivatali bűncselekményben, amelyért őt – előzetes bírói mentesítés nélkül – 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a katonai ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, míg a vádlott védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A másodfokú katonai büntetőeljárásban eljáró Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a hivatásos büntetés-végrehajtási szolgálat ellátására méltatlanná vált, a fegyveres testületet törvényes működésébe vetett közbizalmat romboló terhelttel szemben lefokozás katonai büntetés kiszabását a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál, a védelmi fellebbezés egyidejű elutasításával.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !