Szabó Tímea: Orbán Viktor és az egész kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy Magyarország vízellátása biztonságban van

Az Orbán-kormány súlyosan veszélyezteti Magyarország ivóvízkészletét az akkumulátorgyárakkal - jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd - Zöldek frakcióvezetője pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: Magyarország vízkészleteink 95 százaléka egyszerűen átfolyik az országon. Az ország belső megújuló vízkészlete - melynek legfőbb utánpótlását a csapadék jelenti - a második legalacsonyabb az egész Európai Unióban.

"Hazánk éves vízmérlege tartósan negatív, évek óta több víz folyik ki az országból, mint amennyi befolyik" - fogalmazott, egy 2019-es nemzeti vízstratégiai jelentésre hivatkozva, amely szerint 112 köbkilométer víz érkezik Magyarországra, és ennél öt-hét köbkilométerrel több távozik az országból. Ez azt jelenti - tette hozzá, hogy Magyarországnak semmiféle vízmegtartó képessége nincsen.

Szabó Tímea értékelése szerint az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben semmit nem tett annak érdekében, hogy a Magyarországra érkező nagy mennyiségű víz egy részét megtartsa. Nem építettek víztározókat, nem alakították át a vízgazdálkodást, hiányoznak az országból az úgynevezett gravitációs tározók, a víztakarékos öntözési technológiák és öntözőrendszerek és a vízügyi szakemberek, akik elmenekültek a "szétvert és átpolitizált belügyi tárca alá kényszerített korábbi vízügyi szervezetekből" - sorolta az ellenzéki politikus.

Orbán Viktor és az egész kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy Magyarország vízellátása biztonságban van. Ez az akkumulátorgyárak nélkül sincs így, az akkumulátorgyárakkal pedig még jobban veszélyeztetik  az ország ivóvízellátását.

A Párbeszéd - Zöldek továbbra is mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza az akkumulátorgyárak telepítését az országba. A párt azonnali választ vár Orbán Viktortól hétfői, a parlamentben elhangzott, Magyarország vízbiztonságára vonatkozó kijelentései miatt, valamint arra, hogy mikor tervez a kormány egy olyan vízmegtartó gazdálkodást bevezetni, amely biztosítja a jövő generációk számára az ivóvizet és a mezőgazdasági ellátást - mondta Szabó Tímea. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !