Súlyosították az apját meggyilkoló nyíregyházi férfi büntetését

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 12 évre súlyosította. 

Az elsőfokú bíróság részben megalapozott tényállást állapított meg, azonban kisebb felderítettlenség is tapasztalható volt az eljárás során. Ezeket a másodfokú eljárásban az ítélőtábla orvosolta: bizonyítást vett fel és meghallgatta az orvosszakértőt. Ez alapján már megállapítható, hogy az elsőfokú bíróság törvényesen következtetett a vádlott bűnösségére és helyes a vádlott cselekményeinek minősítése is. Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott bódult állapotban, közeli hozzátartozó sérelmére követte el a cselekményét. 

A bíróság kiemelte azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de országosan is megnövekedett az emberölések száma, a társadalom védelme érdekében szükség van a szigorításra. 

Az ítélet jogerős. 

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 márciusában a vádlottat emberölés bűntette, testi sértés bűntette és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 10 év börtönbüntetésre, 2 év járművezetéstől eltiltásra, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 novemberében a vádlott alkoholt és bódító hatású gyógyszert fogyasztott. Az esti órákban felment nyíregyházi családi házuk emeletén szívességi lakáshasználóként tartózkodó családhoz, s ott egy félreértésből adódóan rátámadt az ágyában alvó sértettre. Lerántotta a földre, majd úgy tűnt, sikerült a félreértést tisztázniuk, békességben megbeszélték azt, az ágyon ülve. Azonban a vádlott egyszer csak megragadta a sértett nyakát, kis - közepes erővel megszorította, majd az arcát kétszer ököllel ütötte meg, egyszer pedig meg is pofozta. A dulakodást észlelte a vádlott földszinten alvó édesapja, aki felszaladt az emeletre, és számonkérte fiát, miért terrorizálja a fent lakó családot. A vádlott ekkor az apjára támadt, a lábáról ledöntötte, a mellkasára ült, több alkalommal megütötte az arcán, miközben folyamatosan megölésére utaló kijelentéseket tett. Felvett a földről egy fém ruhafogast, ezzel többször fejbe ütötte az idős férfit, majd a fogas fém nyelét az édesapja nyakára szorította és úgy fojtogatta. A hangzavarra megjelent az emeleten az idős férfi élettársa, aki lerántotta apjáról a vádlottat és lezavarta a szobájába. A vádlott a földszinten lévő konyhában magához vett 2 konyhakést és továbbra is megöléssel fenyegette apját. Majd a késeket letéve elkezdett a konyhában törni, zúzni. Az apja ezt hallva, bement a konyhába, hogy megakadályozza a fiát a további rongálásban. A vádlott ekkor magához vett egy konyhakést és azzal közepes erővel, a bordák alatt megszúrta az édesapját, aki a vérveszteség miatt - az orvosi beavatkozás ellenére – a hajnali órákban a kórházban meghalt. A vádlott ezt követően kocsiba ült, az édesanyjához akart hajtani, azonban a rendőrjárőr igazoltatta, majd előállította. A vezetés időpontjában a vádlott bódult állapotban volt. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !