Puccs előkészítésével vádolja Grúzia az ukrán kormányt

Tbiliszi azzal vádolt meg egy magas rangú ukrán tisztviselőt, hogy megpróbálja megbuktatni a grúz kormányt - jelentette az Euronews.

A grúz Állambiztonsági Szolgálat (SSG) állítása szerint Georgi Lortkipanidze, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője "összeesküvést szőtt" a grúz hatalom "erőszakos megdöntésére" e télen. Lortkipanidze a korábbi, erősen nyugatbarát grúz kormány tagja volt.

Ukrajna visszautasította a vádakat, hangoztatta, hogy ez csak belpolitikai okokból "egy újabb kísérlet Ukrajna démonizálására", az SSG pedig nem szolgáltatott bizonyítékokat állításai alátámasztására. Az egyre oroszbarátabb Grúz Álom nevű párt 2012-es hatalomra kerülése óta ez már legalább a hetedik alkalom, hogy tisztviselőik azt állítják, puccs fenyeget.

Az SSG állítása szerint Lortkipanidzének Ukrajnában az oroszok ellen harcoló grúzok és Mihail Szaakasvili bebörtönzött exelnök egykori testőre voltak a bűntársai. Ezek közül néhányan "kiképzésen vesznek részt az ukrán-lengyel határ közelében" - állítja a jelentés.

Több ellenzéki csoport szerint a bejelentés célja az volt, hogy elterelje a közvélemény figyelmét a volt főügyésznek az Oroszországgal való állítólagos kapcsolatai miatt elrendelt amerikai szankciókkal kapcsolatos botrányról.

Grúzia saját állítása szerint elkötelezett az EU-csatlakozás mellett, tavaly azonban megtagadták tőle a tagjelölt státuszt. Brüsszel kikötötte, hogy csökkentenie kell a politikai polarizációt és javítania az állami intézményeket. Ukrajna inváziója óta azért is romlottak az Európához fűződő kapcsolatok, mivel Tbiliszi nem hibáztatta Moszkvát az agressziós háborúért.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !