Nem lehet népszavazás az akkumulátorgyárakról

Az LMP január végén országos referendumot kezdeményezett az akkumulátorgyárak építése ügyében - közölte az ATV. A zöldpárt által a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) küldött népszavazási kérdés így hangzott: ,,Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?". 

Az NVB március 21-én megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését, ezért a döntéssel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, amelyben többek között azt kifogásolták, hogy az NVB elszakadt a tételes alkotmányjogi és népszavazási szakjogi szempontoktól is – írta az Index

Márciusban azonban az LMP újabb országos népszavazási kezdeményezést adott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ez a kérdés úgy hangzott: ,,Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembe helyezését engedélyezni, amelynek az üzembe helyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?". A Nemzeti Választási Bizottság ezt is elutasította. A Magyar Közlöny kedd esti számában megjelent kúriai határozat szerint pedig nem lehet a kérdésről népszavazást tartani. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !