Megtorló választ ígér Ukrajna, ha Oroszország ősszel megtámadja az ukrán energia-infrastruktúrát

Ukrajna arra készül, hogy ősszel szembeszálljon a megszállók energia-infrastruktúra elleni esetleges támadásaival – jelentette ki hétfőn Kirilo Budanov tábornok, a Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztályának a vezetője a The Economist című brit lapnak adott interjújában.

Budanov elmondta, hogy Ukrajna egy speciális elrettentő és megtorló kampányon dolgozik, hogy megakadályozza a megszállók esetleges őszi és téli csapásait az energetikai létesítmények ellen. „Kezdjék csak el. Választ fognak kapni” – figyelmeztetett.

A hírszerző tábornok elutasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint Ukrajna megnövekedett csapásmérő potenciálja a háború eszkalációjához vezethet - írta a Kárpát.in.ua. „A hadsereg megszállók elleni csapásai nem sértik a hadviselés szabályait” – mutatott rá Kirilo Budanov.

Budanov szerint a legfontosabb déli irányban az első védvonal helyenként már át van törve, ami azt jelenti, hogy az Oroszország és a Krím közötti szárazföldi folyosó átvágására irányuló hadművelet még a tél beállta előtt befejeződhet .

A The Economist emlékeztetett arra, hogy Oroszország kétségbeesetten elégtelen létszámú tartalékokat vet be, amit október végéig nem tervezett. „Oroszországnak, az állításával ellentétben, egyáltalán nincs stratégiai tartaléka” – állapította meg Budanov. Elmondása szerint Oroszország 25. kombinált fegyveres hadserege, amelyet most a keleti frontra dobtak át Liman és Kupjanszk térségében, 80%-ban van személyi állománnyal és 55%-ban fegyverekkel feltöltve.

Budanov szerint a magát beásott és jól felkészült ellenség elleni offenzíva lassú üteme egyszerűen a valóság tükre. Hozzátette: nem érti azokat, akik az orosz pozíciók gyors összeomlását jósolták. „Erős vagy gyenge a ceruza? Attól függ, hogyan nézed. Az ellentámadás folytatódik. Ukrajnának még van ideje. Még több mint egy hónap van hátra az esős idény kezdetéig. És ez tény” – mutatott rá Kirilo Budanov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !