Még bíznak a magyarok az ellenzéki összefogásban

Az ellenzéki szavazók 70 százaléka szerint inkább összefogva kellene indulniuk pártjaiknak. A felmérés arról árulkodik, hogy a fideszes szavazók is a közös listás ellenzékben látják a nagyobb veszélyt: a kormánypárti tábor 43 százaléka jobbnak tartaná, ha külön indulnának a Fidesz riválisai, csak fele ennyien gondolják ennek ellenkezőjét. Igaz, a kormánypárti táborban nagy a bizonytalanság, a kérdezettek 37 százaléka nem akart vagy nem tudott válaszolni arra a kérdésre: Ön szerint az ellenzéki pártok külön, vagy összefogva induljanak a 2024-es Európai Parlamenti választásokon?

A Népszava által ismertetett felmérés szerint különös módon a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció tábora – a kérdezettek 72 százaléka – forszírozza leginkább a közös listát. 

A Publicus-felmérés szerint az EP-választásra a közös listát a legkevésbé a mélyrepülésben lévő MSZP szimpatizánsok szeretnék, igaz, még így is 60 százalékuk támogatja az összefogást.

A kutatás szerint az EP-választáson – a biztos szavazó pártválasztók körében – a kormánypártok 47 százalékot kapnának, a külön induló ellenzéki pártok közül a DK 16 százalékot, majd következne a Momentum (6), a Kutyapárt (5) meg az MSZP (5), a Jobbik (4), az LMP (3) és a Párbeszéd (2). A Mi Hazánkat 6 százalékra mérte a Publicus. A felmérés szerint az ellenzéki közös lista 43 százalékos támogatást érhetne el a Fidesz 46 százalékával szemben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !