Lavrov: Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen

Az Egyesült Államok irányítja az Oroszország elleni háborút Ukrajnában - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában.

"Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen, és stratégiai vereséget mérjen rá. Bármit is mondanak, ők (az amerikaiak) irányítják ezt a háborút, ők szállítják a fegyvert, a lőszert, a hírszerzési és a műholdas adatokat - ők háborúznak ellenünk" - mondta.

A miniszter ekképpen kommentálta azt az értesülést, miszerint Washington még több nagyhatótávolságú rakétával tervezi ellátni Kijevet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint jövő héten az Egyesült Államokba utazik, egyebek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakára. Az amerikai média szerint Washington közel áll ahhoz a döntéshez, hogy ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának, amelyeknek a hatótávolsága háromszáz kilométer, és amelyeket HIMARS sorozatvetőkből lehet indítani.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken azt hangoztatta: e rakéták átadása arra utal, hogy az Egyesült Államok a helyzet folyamatos eszkalálására törekszik, semmibe véve az ezzel járó kockázatokat. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a rakéták nem változtatnák meg a harctéri helyzetet. (MTI)


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !