Különös kegyetlenséggel gyilkolt egy hajléktalan Budapesten

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben az elsőrendű terheltet különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja az ügyészség. 

A vádirat szerint a két terhelt hajléktalanként élt, együtt kéregettek. Az elsőrendű vádlott találkozott a szintén hajléktalanként élő sértettel, aki elmesélte neki, hogy aznap került ki a kórházból, ahol csípőlapát törés miatt kezelték. A sértett mankóval közlekedett és elpanaszolta a vádlottnak, hogy nem érzi jól magát, fázik, fájdalmai vannak és nincs társasága, ezért megkérte a terheltet, hogy maradjon vele éjszakára. A vádlott ebbe beleegyezett, így a másodrendű terhelttel aznap estére átköltöztek a sértett egyik csepeli parkban kialakított tartózkodási helyére, ahol az este folyamán közösen italoztak. 

Éjjel az elsőrendű vádlott meglátta, hogy a sértett belenyúl a másodrendű vádlott zsebébe, amiért kérdőre vonta őt. A sértett erre közölte vele, hogy tudja, hogy van cigarettája és kérte, hogy adjon neki. Az elsőrendű terhelt ekkor indulatba jött és a földön fekvő, az állapotánál fogva védekezésre képtelen férfit ököllel és a mankójával is többször megütötte, valamint meg is rúgta, végül műanyag szatyrot és újságpapír-darabokat tömött le a torkán. Az elsőrendű vádlott cselekményét egy kutyát sétáltató személy észlelte, mire a terhelt a bántalmazást egy kis időre abbahagyta, majd később újra folytatta. A rendőrséget végül a járókelő értesítette, azonban a vádlottak akkorra már elhagyták a helyszínt. A másodrendű vádlott a bántalmazást végignézte, de érdemben nem próbálta megakadályozni azt, csak szóban kérte a társát, hogy hagyja abba a cselekményét, ténylegesen azonban nem avatkozott közbe.

Az ügyészség az elsőrendű terheltet különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A másodrendű vádlottal szemben pedig segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

Az előkészítő ülésen az elsőrendű terhelt csak részben ismerte el a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról pedig nem mondott le.

A másodrendű vádlott szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, ezért a bíróság az előkészítő ülést 2023. november 14-re napolta. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !