Iskolaőr mentette meg egy tanár életét Borsodban

Szabó József harmadik tanéve szolgál iskolaőrként a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén, és most először kellett kamatoztatnia azt, amit a képzésen elsajátított az elsősegélynyújtásról, de nem diákon, hanem tanáron segített - olvasható a Zsaru Magazinban.

Szeptember ötödikén délután az iskolaőrrel beszélgetett néhány tanár a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye udvarán.

"Ez a keddi volt a harmadik napom ebben az iskolában, és a délutáni foglalkozások után arról kérdeztem az intézmény néhány pedagógusát, hogy szerintük mely gyerekekre kellene jobban odafigyelnem, amikor az egyikük hirtelen megingott, és kapkodni kezdett levegő után" – idézte fel a történteket Szabó József. "Olyan gyorsan esett össze, hogy nem tudtam elkapni. Ehhez kicsit távol is álltam tőle, de rögtön mellé térdeltem, és stabil oldalfekvésbe helyeztem. A nyelvét is kihúztam, hogy a légzése rendben legyen, és azzal nem is volt gond. A szíve sem állt meg, csak nagyon rosszul volt. Az iskolaőrképzésen megmutatták nekünk, hogy milyenek az epilepsziás tűnetek, és ő is ilyeneket produkált, ezért megkértem a jelenlévő tanárokat, hogy kerítsenek valahonnan párnákat, takarókat, nehogy a betonon beverje a fejét vagy más végtagját, mert igencsak rángatózott." - mesélte.

Értesítették a mentőszolgálatot, és az iskolaőr kérésére az egyik pedagógus kiment az intézmény elé, hogy amikor a rohamkocsi megérkezik a Jákfalva és Felsőnyárád közötti településre, a mentősök tudják, merre kell menniük.

"Tíz percen belül ott voltak a mentősök, addig folyamatosan tartottuk a férfit, akinek szerencsére nem rosszabbodott az állapota. A tanárok mindenben segítettek, jól együtt tudtunk működni, és a mentősök meg is jegyezték, hogy helyesen jártunk el" – tette hozzá az iskolaőr, akinek ez volt az első életmentése. "Korábban ilyenben még nem vettem részt, de tudtam, mit kell tenni, és azt is tudtam, hogy azonnal kell cselekedni. Azóta azt is megtudtam, hogy ennek a pedagógusnak ez volt az első komolyabb rosszulléte. Azt hallottam, már jobban van, és ezt is kívánom neki." - mondta el.

Szabó József korábban biztonsági őrként dolgozott, és egy multicégnél volt alkalmazásban, amikor 2021-ben iskolaőrnek jelentkezett. Váltani akart, és bár ekkor már 61 esztendős volt, az elbeszélgetésen is alkalmasnak találták a feladatra, és felvették a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományába. Az elmúlt két tanévben a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskola iskolaőre volt.

"A Csillagfürt EGYMI Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye idén májusban kérvényezett iskolaőrt, és mivel ott csak speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak, úgy gondoltuk, erre a feladatra Józsi lehet a megfelelő ember" – mondta Jaskó Judit főhadnagy a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és baleset-megelőzési főelőadója, iskolaőr-koordinátor. "Azon túl, hogy megvan benne az iskolaőri feladatok ellátásához szükséges határozottság, nagypapás nyugalmat is áraszt magából, és nagyon alkalmazkodó. Szívesen vállalta, hogy nyugdíj előtti utolsó szolgálati évében speciális nevelési igényű gyerekekre kell ügyelnie." - tette hozzá.

A vármegyében az iskolaőrök képzésében aktív szerepet vállalnak az Országos Mentőszolgálat munkatársai. Az egészségügyi, elsősegély-nyújtási ismeretek oktatásában segítenek a mentők. Ezúttal a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy eredményesen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !