„Golyót rakok a fejetekbe!”, „Ha nem adsz pénzt, lelőlek!” - Fiatalokat raboltak ki egy várpalotai autóbuszállomáson

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája azoknak a 33 és 27 éves férfiaknak a letartóztatását, valamint a 16 éves társuknak a bűnügyi felügyeletét, akikkel szemben csoportosan elkövetett fegyveres rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a gyanúsítottak 2023. szeptember 2-án 3 óra 30 perc és 4 óra közötti időben Várpalotán az autóbuszállomáson együtt odamentek a megálló mellett a padon ülő négy fiatalkorú sértetthez, és őket félkör alakban körbeállták. Ezt követően az elsőrendű gyanúsított a ruházatából elővett egy fegyvernek látszó airsoft pisztolyt, amelyet felhúzott, csőre töltött, majd azt a sértettek felé tartotta és tőlük a pénzük átadását követelte. A fiatalkorú sértettek az airsoft pisztolyt lőfegyvernek hitték és nagyon megijedtek. Az elsőrendű gyanúsított ezt követően a felhúzott airsoft pisztolyt egyenként odaszegezte mindegyik fiatalkorú sértett fejéhez, miközben megfenyegette őket azzal, hogy „Golyót rakok a fejetekbe!”, „Ha nem adsz pénzt, lelőlek!” és továbbra is a pénzük átadását követelte tőlük.

Eközben a másik két gyanúsított a sértettek előtt állva szintén a pénzük átadását követelte tőlük, majd az elsrendű gyanúsított a fegyvernek látszó airsoft pisztolyt átadta a másodrendű gyanúsítottnak, aki azt egyenként a sértettek fejéhez szegezte, miközben pénzt követelt tőlük.

Az első- és másodrendű gyanúsítottak ezt követően egymás között többször átadták a fegyvernek látszó tárgyat, azt a sértettek felé tartották és a harmadrendű, fiatalkorú gyanúsítottal együtt továbbra is a pénzük átadását követelték a fiatalkorú sértettektől. Az elsőrendű gyanúsított egy alkalommal kezében az airsoft pisztollyal odahajolt a padon ülő egyik fiatalkorú sértetthez, és annak pénzét keresve belenyúlt a sértett kabátjának zsebébe, amely ellen a sértett félelmében nem tiltakozott. A harmadrendű gyanúsított eközben leült a másik sértett mellé a padra és pénzt követelt tőle, de a sértett közölte vele, hogy nincs készpénze, csak ekártyát használ. A fiatalkorú sértettek a gyanúsítottak fenyegetéseitől megijedtek, azonban közölték velük, hogy nem használnak készpénzt, ezért azt nem tudtak adni nekik, ekkor a másodrendű gyanúsított azt követelte tőlük, hogy utaljanak át részükre pénzt. A sértettek egy idő után megpróbáltak felállni a padról, de a harmadrendű gyanúsított felszólította őket, hogy üljenek vissza, nem mehetnek el. Egy alkalommal azonban a sértetteknek sikerült közösen felállniuk a padról és eltávolodtak a gyanúsítottaktól, akik továbbra is azt kiabálták feléjük, hogy menjenek vissza, azonban nem követték a sértetteket, így ők az autóbuszpályaudvar területét elhagyták és értesítették a rendőrséget.

A bíróság az első- és másodrendű gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása miatt, továbbá a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta, míg a harmadrendű gyanúsított vonatkozásában a bűnügyi felügyelet elrendelését látta indokoltnak, annak fiatal korára és elmeállapotára tekintettel.

A végzés ellen az első- és másodrendű gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a két férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad. A harmadrendű, fiatalkorú gyanúsított vonatkozásában a végzés véglegessé vált.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !