Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság az öt gyermekét elhanyagoló alkoholista anyát

A Komáromi Járásbíróság  előkészítő ülésen hozott ítéletet azzal a nővel szemben, aki alkoholista életvitelével mind az öt gyermeke gondozását súlyosan elhanyagolta. A bíróság a büntetlen előéletű nőt 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülhet, valamint három kiskorú gyermeke vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette. Az ítélet jogerős.

A megállapított tényállás szerint a nőnek öt gyermeke született, akiket a néhai férjével közös, Kisbérhez közeli családi házban neveltek. A házastársak ittas állapotban gyakran veszekedtek, előfordult, hogy a nő ismeretlen helyre távozott, szülői magatartásuk miatt többször volt rendőri intézkedés náluk. A nő italozása rendszeressé vált, a gyermekek nevelési, felügyeleti és gondozási feladatait súlyosan elhanyagolta. A gyermekek részére nem főzött, a lakást nem takarította, élelmiszert nem vásárolt rendszeresen. Az ötéves gyermekéért az óvodába ittas állapotban ment, a kétéves gyermekét nem látta el, az iskolás korú gyermekei nevelésével nem törődött, iskolai felszerelés, házi feladat hiányával nem foglalkozott.

A gyámhatóság a kiskorú gyermekek védelembe vételét rendelte el, az anyát a gyermekjóléti szolgálattal történő együttműködésre, mentálhigiénés szakemberrel való kapcsolatfelvételre, a túlzott alkoholfogyasztástól való tartózkodásra, betegségei kivizsgálása céljából orvosi, pszichológiai vizsgálat igénybevételére, az oktatási intézményekkel való kapcsolatfelvételre, a gyermekek tanulmányi eredményeinek figyelemmel kísérésére kötelezte. Az anya az intézkedések ellenére nem változtatott a magatartásán. A nő a gyermekekkel Dunaalmásra költözött, ahol alkoholista életvitelét folytatta, gyermekei gondozását elmulasztotta. 

A gyámhatóság az öt gyermeket nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezte el. Az anya életvitele, elhanyagoló magatartása a kiskorú sértettek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !