Czomba Sándor: reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, ha sikerült az inflációt tartósan egyszemjegyűre leszorítani, akkor a reálkereset-növekedés újra folyamatos lesz Magyarországon.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy Magyarországon 2013-tól 2022 végéig a reálkeresetek folyamatosan növekedtek, most a háború és egyéb okok "megeszik" a bérnövekedést.

Czomba Sándor kifejtette, csak olyan bérnövekedés lehet, amelyet a gazdaság szereplői el tudnak viselni, és a fogyasztásban emelkedést lehet vele elérni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Czomba Sándor a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban hangsúlyozta, soha senki nem mondta azt, hogy Magyarországon 500 ezer vendégmunkásra van szükség 2030-ra. A gazdasági növekedéshez, a beruházások miatt 500 ezer új munkáskézre lesz szükség.

Megerősítette, a szabályok szigorúak lesznek, amíg van magyar munkavállaló, addig magyar munkavállalóval kell feltölteni a létszámot. Éppen ezért a következő időszakban az inaktívakat, a regisztrált álláskeresőket intenzívebben fogják megszólítani - mondta az államtitkár. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !