Baerbock: Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter Kijevben tett látogatásán.

A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek – mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen. „Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet” – mondta.

A német politikus felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy engedje hazatérni az Ukrajnából elhurcolt gyerekeket. Mint fogalmazott, ez lenne a „béke felé tett első lépés”. Baerbock szerint az ukrán gyerekeket elhurcolták és embertelen agymosásnak vetették alá „azzal a céllal, hogy saját hazájuk, Ukrajna ellen fordítsák őket”.

A kijevi vezetés állítása szerint Oroszország mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcolt el a frontvonal mentén lévő térségekből, akiket a Krím félszigetre szállíttatott. Több százan időközben visszatérhettek az ukrán kormányerők uralta térségekbe.

A német külügyminiszter a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter német hivatali partnerével tartott megbeszélésén a gabonaexportra használt ukrán kikötők légvédelmének megerősítéséről tárgyalt, hogy meg lehessen védeni őket az orosz légicsapásoktól.

Az ukrán tárcavezető egyben Taurus típusú nagy hatótávolságú rakéták átadását is sürgette. „Csak idő kérdése, és úgyis ezt fogják tenni. Nem értem, hogy miért vesztegetjük az időt” – fakadt ki Kuleba egy erre vonatkozó újságírói kérdésre adott válaszában.

Az ukrán vezérkar azt közölte, hogy Moszkva hamarosan hatalmas mozgósításba kezdhet katonák százezreit toborozva Oroszországban és az elfoglalt ukrajnai térségekben. A vezérkar eltérő becslésekre hivatkozva azt állítja, hogy 400-700 ezer újonc toborzása lehet a kitűzött cél. Közlése szerint a Moszkvában és Szentpéterváron behívott oroszok száma „minimális” lenne, míg a két nagy orosz városon kívüli területeken nagyszabású mozgósítás történne. (MTI / Fotó: OLIVER WEIKEN / DPA / AFP)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !