Az ukrán oktatási miniszter szerint törvényellenes az orosz nyelven történő oktatás az iskolákban

Az orosz nyelvű órák megtartása az ukrán iskolákban ellentmond a jogszabályoknak, ilyen esetekben nem lehet lojalitást tanúsítani – figyelmeztetett a Dom ukrán tévécsatorna műsorában Okszen Liszovoj ukrán oktatási miniszter arra a hírre reagálva, hogy Ukrajnában még mindig vannak olyan iskolák, ahol orosz nyelven tartanak tanórákat.

A miniszter azt tanácsolta, hogy az emberek ilyen esetekben tegyenek panaszt az oktatási minisztériumban, a városi vagy regionális oktatási hivatalban, forduljanak a nyelvi ombudsmanhoz. Mint hangoztatta, ilyen esetekben nem szabad lojalitást tanúsítani.

Az orosz nyelv kiszorítására irányuló kurzus Ukrajnában közvetlenül a Majdan-forradalom után bekövetkezett 2014. februári fordulat után indult, majd 2019 májusában azzal folytatódott, hogy Petro Porosenko akkori elnök aláírta Az ukrán nyelv államnyelvként való működésének biztosításáról szóló törvényt. A törvény normáinak megsértése pénzbírságot von maga után. A dokumentum kötelezi az állampolgárokat az ukrán nyelv használatára a közélet minden területén, beleértve az államigazgatást, az orvostudományt, a tudományt és az oktatást, a médiát és a weboldalakat. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !