A választások óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága

Továbbra is alacsonyabb a Fidesz támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban, a biztos pártválasztók körében ugyan enyhe, de további csökkenés tapasztalható - derül ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatásának eredményeiből, amelyet a Népszavához is eljuttattak.

A felmérés szerint a teljes választókorú népesség 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re. Ez ugyanannyi, mint amit az IDEA az ezt megelőző alkalommal mért. A biztos pártválasztók 45 százaléka voksolna a kormánypártokra, ez viszont a legalacsonyabb mért népszerűségük a tavaly áprilisi országgyűlési választások óta. 2022. április 3-a óta a Fidesz a teljes népességben 9, a biztos pártválasztóknál megközelítőleg 7 százalékpontot vesztett.

Azonban ez sem jelenti azt, hogy bármi veszélyeztetné a kormánypártok pozícióját. A DK-ra a teljes népesség 11, a biztos szavazók 19 százaléka szavazna most vasárnap. A Fideszen és a DK-n kívül csak a Mi Hazánk, a Momentum és az MKKP lépné át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az ellenszéki pártok esetében elhanyagolható mértékű a népszerűség változása, vagyis a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló érdemben nem csökkent.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !