A lengyel kormány az ukrán gabonafélék behozatali tilalmának meghosszabbítására szólította fel Brüsszelt

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat - közölte honlapján a varsói miniszterelnöki hivatal.

A határozatban az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatali tilalmának meghosszabbításáról van szó. A kormány szorgalmazza továbbá, hogy az EB tegyen azonnali lépéseket a Lengyelországban és az Európai Unió más tagállamaiban tevékenykedő helyi termelők "stabil és hatékony működését biztosító megoldások kidolgozására".

Amennyiben az EB a behozatali tilalmat nem hosszabbítja meg, Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot - áll a határozatban. Az embargó addig marad hatályban, amíg az agrártermékek terén nem rendeződnek az lengyel-ukrán kapcsolatok - teszik hozzá.

A közleményben emlékeztetnek: Lengyelország több hónapja együttműködik Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Bulgáriával a gazdák érdekeinek védelmében az EB-vel szemben. Az öt ország fellépésének köszönhető, hogy az EB egyelőre szeptember 15-ig importtilalmat vezetett be - teszik hozzá.

A keddi kormányülés előtt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a sajtónak elmondta: Varsó kész arra, hogy támogassa Ukrajnát a háború idején, valamint a háború utáni újjáépítésben is. "Egyúttal szem előtt kell tartanunk állampolgárainkat, mezőgazdaságunkat, vidékünket is. Ezt meg kell, hogy értsék ukrán barátaink" - fűzte hozzá Kaczynski.

Piotr Müller kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: Lengyelország szeptember 15. után is lehetővé teszi az ukrán gabona tranzitját a nyugat-európai és afrikai országokba."Ezt viszont úgy valósítjuk meg, hogy a gabonát ne lehessen eladni Lengyelország területén" - húzta alá Müller.

Az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalom esetleges meghosszabbításának témája kedden az Európai Parlament napirendjén szerepel, az ügyben EB-döntés is várható.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter múlt szerdán megerősítette Varsó álláspontját, mely szerint az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !