A bíróság ítéletet hozott annak a két férfinak az ügyében, akik a 37. számú főúton halálos közúti balesetet okoztak

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa ítéletet hozott annak a két férfinak az ügyében, akik a 37. számú főúton halálos közúti balesetet okoztak.

Az elsőfokon eljárt Szerencsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint az omiózus napokon a délutáni órákban a 37. számú főúton haladt az elsőrendű vádlott személygépkocsijával, előtte vele azonos irányban közlekedett a néhai sértett egy tehergépkocsival. Velük szemben, ellentétes irányból érkezett a másodrendű vádlott egy nyergesvontatóból és egy félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel.  A kamion gumiabroncsai, illetve fékrendszere rossz műszaki állapotban voltak, amelyek miatt a jármű nem megfelelően fékeződött, illetve balra mozdult el.

Az elsőrendű vádlott a néhai sértett előzésébe kezdett, annak ellenére, hogy észlelte a szemből jövő másodrendű vádlottat, és azt, hogy a manőver biztonságos végrehajtásához nem áll rendelkezésre elegendő távolság. Mindezt a II. rendű vádlott is észlelte és vészfékezésbe kezdett, valamint jobbra kormányzott. Az I. rendű vádlott az előzést befejezve visszatért a menetirány szerinti forgalmi sávba, ekkor a sértett teherautója és a másodrendű vádlott által vezetett kamion kb. 15 méterre volt egymástól és a vészfékezés – és fent részletezett műszaki hiányosságok – miatt a kamion balra sodródott, és a sértett teherautójának ütközött. Mindkét jármű a padkán lehaladva az úttest melletti füves-bokros részen állt meg. A sértett a baleset során elszenvedett sérülései miatt később elhunyt, míg a másodrendű vádlottnak 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A bíróság halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt mindkét vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, illetve a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet – a belső arányosságra, így a vádlottak cselekményben betöltött szerepére tekintettel - megváltoztatta: elsőrendű vádlott esetében a járművezetéstől eltiltás tartamát 1 év 6 hónapra, A másodrendű vádlott esetében mind a szabadságvesztés, mind a felfüggesztés tartamát 1 évre enyhítette, és utóbbival szemben 6 hónap, C kategóriára korlátozott járművezetéstől eltiltást szabott ki.

A másodfokú bíróság további enyhítő körülményként értékelte a nagyfokú időmúlást, az elsőrendű vádlottnak a cselekményben betöltött kisebb fokú szerepét, a vádlottak rendezett életvitelét és balesetmentes közlekedési előéletét.

Az ítélet jogerős. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !