Ügyvédet ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre Tatabányán

A Tatabányai Törvényszék csütörtökön első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy ügyvédet, aki korábban főügyészségi ügyész volt és kapcsolatait kihasználva pénzért enyhébb büntetés elintézését ígérte, valamint büntetőügyben érintett tanú meghallgatásra való felkészülését segítette - közölte a törvényszék az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az elkövető hosszú időn át ügyészként, majd főügyészségi ügyész beosztásban dolgozott, 2015-től ügyvédként tevékenykedett és viszonyt kezdett egy hölggyel, akit később alkalmazottként foglalkoztatott.

Még ügyészi munkakörben a szlovák rendőr-főkapitányság adó- és biztosítási csalás miatt indított eljárásában ő látta el az eljárás koordinálását és tudomására jutott, hogy a szlovák hatóság nőismerőse és annak élettársa tanúkihallgatását is kérte.

A férfi ennek tudatában a tanúk által előzetesen meg nem ismerhető kérdéseket lefényképezte és bemutatta a párnak, valamint felkészítette őket a számukra nem terhelő válaszokra.

Szintén ügyészként nyomozásfelügyeleti tevékenységet végzett egy adócsalás miatt indított ügyben, majd a testülettől leszámolva az eljárás egyik vádlottja mellett szakmai tanácsdói felkérést fogadott el és azt ígérte, hogy számára kedvező ítéletet tud elintézni.

A közreműködésért 700 ezer forintot vett át, melyen az alkalmazásában álló hölggyel osztoztak.

A Tatabányai Törvényszék előkészítő ülésén az ügyvédet hivatali visszaélés és üzérkedés büntette miatt 1 év - 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre, 700 ezer forint pénzbüntetésre, és 5 év jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra ítélte, valamint 490 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügyvéd hölgyismerősét bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés miatt 200 ezer forint pénzbüntetésre és 210 ezer forint vagyonelkobzásra, a vesztegetést elkövető személyt befolyás vásárlása miatt félmillió forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ügyvédet a bíróság előzetes mentesítésben részesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, azonban az ügyész ez ellen fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. A másik két vádlott esetében az ítélet jogerőre emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !