TASZ: a magyar gyerekotthonok a bántalmazás melegágyai

Üdülőként állítja be a gyerekotthonokat és az ott élő kiszolgáltatott gyerekeket minősítgeti Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa a TASZ szerint. Ezekben az intézményekben traumatizált, szüleiktől elszakított, gyakran pszichiátriai beteg, illetve fogyatékos gyermekek élnek, akiket rendszeresen ér bántalmazás és elhanyagolás - írta az RTL.

A civil szervezet azt is leírta, hogy az ombudsman a jelentésében az otthonan élő kiszolgáltatott gyerekeket is minősítgette, „vandál rombolások” miatt, viszont az ilyen problémák hátterét nem vizsgálta.

A TASZ emlékeztetett: az ombudsman feladata az lenne, hogy az ENSZ kínzás és embertelen bánásmód ellen létrehozott nemzetközi egyezménye alapján független ellenőrző szervként, rendszeresen vizsgálja a fogvatartási helyszíneket és fellépjen az itt tapasztalt jogsértésekkel szemben. (Minden olyan intézmény fogvatartási helynek számít, amit az érintettek nem hagyhatnak el önkéntesen, így a gyermekotthonok is.)

A TASZ hozzátette: rendszeres látogatások helyett Kozma két év alatt összesen csupán kilenc vizsgálatot folytatott le, 2020-ban öt, 2021-ben négy intézményt látogatott csak meg. A részvételével zajló látogatásokat jóval előre bejelentették az intézményeknek, így azoknak volt ideje felkészülni. Érdemi ajánlásokat nem fogalmaztak meg a jelentésekben. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !