Putyin új történelemkönyve szerint 56-ban fasiszták lázadtak, hiba volt kivonulni Magyarországról

Totálisan átírták az orosz történelemkönyveket, amelyekből a 11. osztályos tanulóknak kell tanulniuk. A G7 cikke szerint a jelenlegi ukrajnai háború putyini interpretációja mellett magyar vonatkozása is van a tankönyvnek, ugyanis az 1956-os forradalom történetét is alaposan átírták.

A könyvben azt írják, hogy 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. Emellé azt állítják, hogy  a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.

„A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában” – áll a könyvben. A G7 cikke megjegyzi, hogy ez lényegében megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 56-értelmezéssel, amihez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

Az orosz elnök tanácsadója, Megyinszkij áll a tankönyv átírása mögött, ennek megfelelően a könyv Putyin-nehéz, vagyis közel száz oldal foglalkozik Putyin uralkodásának éveivel, 18 pedig a „különleges katonai művelettel”, vagyis az Ukrajna elleni háborúval. A könyv megírását Vlagyimir Putyin kérte, a szerző pedig amatőr áltörténész - közölte az RTL.

A könyv első fele nagyrészt a szovjet örökség rehabilitálásáról, a második pedig Putyin ünnepléséről szól. A szovjet szatellitállamok, többek között Magyarország elengedését is óriási hibának tartja a hivatalos orosz történelemkönyv – olvasható a cikkben.

Ukrajnáról azt írják többek között, hogy a kilencvenes évek óta a gyerekek Oroszországgal szembeni ellenszenvvel, neonáci eszméken nevelkednek, az ukrán hadsereg pedig a NATO parancsait követve saját polgárait emberi pajzsként használja, nem engedi, hogy elhagyják lakóhelyeiket. A tankönyv szerint „ilyen brutális taktikát a saját területén még egyetlen hadsereg sem alkalmazott a világtörténelemben”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !