Pont azokat sújtja a babaváró hitel korlátozása akik jó eséllyel felvették volna

A jövőbeli intézkedések közül rendkívül népszerűtlen a babaváró hitel igénybevételének korlátozása a 30 éves, vagy ennél fiatalabb nőkre, ezzel legfeljebb csak a kormánypárti szavazók tudnak valamilyen szinten egyetérteni - derül ki az IDEA Intézet kutatásából, melyet a Népszava ismertetett.

Az Orbán-kormány a közelmúltban jelentette be, hogy megváltoztat olyan, eddig a kormányzati kommunikáció által kiemelten kezelt szociális jellegű intézkedéseket, mint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. A 2024-es év tehát türelmi időszakot jelent majd a 30-40 év közötti nők számára, de ennek végeztével a 30 évnél idősebb nők már nem igényelhetik majd a babaváró hitelt. Ez nagyon nagy horderejű változást jelent, mert 2023 júliusáig a hitelt igénybe vevők majdnem kilenctizede éppen a 30-39 éves korosztályba tartozott.

E korcsoport tagjainak majdnem fele júliusban kizártnak tartotta, de legalábbis nem tartotta valószínűnek, hogy a közeljövőben gyermeket vállaljon. Összességében szűk egyötödük gondolkodott a gyermekvállaláson, további 8 százalék bizonytalan volt ebben a kérdésben, azaz hol ebbe, hol abba az irányba változik a véleménye.

Az IDEA Intézet kutatásának adatai azt mutatják, hogy a babaváró hitel igénylésének szűkítése elsősorban pont ezen gyerekvállalási terveit illetően jelenleg bizonytalan társadalmi csoport jövőbeli döntéseit befolyásolhatja majd elsősorban. Jóval magasabb a társadalmi támogatottsága az egy évig tartó átmeneti, türelmi időszak kijelölésének, illetve az igényelhető keretösszeg emelésének is. Ezekkel az intézkedésekkel nem csak a kormánypárti szavazók értenek egyet, de még az ellenzéki pártok szimpatizánsai is támogatni tudják azokat valamilyen szinten - olvashatóak a megállapítások.