Országszerte több mint hatszáz étel- és italautomatát "élesztettek újra" az üzemeltetők a NAV ellenőrzéseinek hírére

Nyáron országszerte több mint hatszáz étel- és italautomatát "élesztettek újra" az üzemeltetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hírére: a korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma - tájékoztatta a hivatal közleményben csütörtökön az MTI-t.

Kiemelték, hogy többmilliós büntetést kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját. A revizorok a szabályszegőket akár egymillió forint mulasztási bírsággal sújthatják, ezen túl meg kell fizetni az eltitkolt bevételek utáni adót, továbbá a késedelmi pótlékot és adóbírságot is, amelynek összege a be nem fizetett adó kétszerese is lehet - tették hozzá.

Felidézték: a NAV a honlapján tette közzé, hogy június 1-től fokozottan ellenőrzi az automatákat, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést vagy az automata szüneteltetését jelentette be.

Az ellenőrzések eredményeként a gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, a közterületeken és pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről kiderült, hogy bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat, nincs regisztrációs számuk, AFE-kódjuk vagy nem helyezték ki azt, illetve a bejelentett szüneteltetés ellenére működnek - fejtették ki.

Megjegyezték, hogy a fekete üzemeltetésről az ingatlan üzemeltetője sokszor nem is tud.

A NAV folytatja az automaták ellenőrzését, amelynek fókuszában továbbra is a papíron szüneteltetők, illetve befejezést jelentők és az automatát felügyeleti egység nélkül üzemeltetők állnak - írták a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !