Kiderült, hibáztak-e a rendőrök, amikor az M2-esen száguldozó férfit üldözték

Egy 200-zal száguldozó ámokfutót üldözött a rendőrsélg az M2-esen. Vácon akartak igazoltatni a rendőrök egy autóst, aki menekülni kezdett előlük. Hosszas üldözés és több manőver után tudták csak megállítani.

A sofőrt két nappal később letartóztatta a bíróság, az üldözésben részt vevő rendőrökkel szemben pedig a hasonló, rendkívüli esetekben szokásos vizsgálat indult. A Pest megyei rendőrkapitányság megerősítette, hogy a vizsgálat lezárult, és kiderítette, hogy a rendőri intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt – mondta az RTL Híradónknak Szabóné Berki Bianka szóvivő. Részleteket viszont nem árultak el, mert az ügyészségi vizsgálat még folyamatban van.

A menekülő férfi ügyvédje szerint ugyanakkor több szempontból is vitatható a parancsnoki vizsgálat eredménye. A parancsnoki véleményt és megállapítást aggályosnak tartom, egyrészt azért, mert a rendőröknek egyéb számtalan törvényes lehetősége lett volna az általuk már beazonosított személy követésére, elfogására, az elfogás helyének és módjának a megválasztására – jelentette ki Heller László. Úgy látja, hogy a rendőrök aránytalanul veszélyeztették a saját maguk, a menekülő férfi és a többi autós biztonságát, és szerinte a hasonló esetek jogi háttere sem egyértelmű.

A rendőri megállásra kényszerítés részletes szabályai nyilvános jogszabályban nem férhetők hozzá az állampolgárok részére, nem tudható, hogy a rendőr ilyen esetben mikor mit tehet és az mikor arányos, szabályos és törvényes – tette hozzá.

A harmincéves férfit a többi között hivatalos személy elleni erőszak miatt tartóztatta le a bíróság. Ő és védője is fellebbezett a határozat ellen, a napokban azonban a másodfokú bíróság helyben hagyta a döntést, így a férfi szeptember elejéig biztosan börtönben marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !