Karácsony Gergely: ha egységsugarú fideszes lennék, úgy mondanám, fejezze be a kormány az autósüldözést

Karácsony Gergely főpolgármester Budapest jövője szempontjából károkozásnak nevezte az M0-s teljes szakaszának fizetőssé tételére vonatkozó kormányzati tervet hétfői Facebook-bejegyzésében.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: ha Budapest jövőjét tartjuk fontosnak, akkor "a kormány tervét az M0-s teljes szakaszának fizetőssé tételéről aligha nevezhetjük másnak, mint károkozásnak. Az autósok megsarcolása mellett ismét Budapestnek, a budapestieknek okoznak kárt".

Az M0-st nem fizetőssé, hanem ingyenessé kell tenni, ezt kezdeményezték többször már a kormánynál, és újra megteszik - írta.

A főpolgármester kifejtette, a budapesti torlódások elsődleges okai a város határain kívül keletkeznek: naponta több mint 300 ezer autó jön Budapestre az agglomerációból, sok autó a fizetős M0-s szakaszt is a városon keresztül kerüli el.

"Nem nehéz belátni: ha a városban ingyen lehet közlekedni, azt elkerülni azonban csak pénzért, akkor több autó megy keresztül a városon. Márpedig a budapesti belváros úthálózata ezt a terhelést egész egyszerűen nem bírja el" - írta.

Karácsony Gergely kiemelte: ha a problémák jórésze a városhatáron kívül keletkezik, a kezelésüket is ott kell elkezdeni. A cél, hogy csak akkora forgalom terhelje a belvárost, amelyet az ottani úthálózat biztonságosan és kiszámíthatóan le is tud vezetni. Ezt a célt a fizetős M0-s terve súlyosan hátráltatja, az ingyenes M0-ás viszont szolgálná - tette hozzá.

"Ha egységsugarú fideszes lennék, úgy mondanám, fejezze be a kormány az autósüldözést. De engem Budapest jövője, a város élhetősége érdekel, ezért újra nekifutunk az észérveknek az ingyenes M0-sról a kormány felé, a többi rajtuk múlik" - zárta bejegyzését Karácsony Gergely. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !