Ékszereket, érméket, karórákat loptak el több mint 5 millió forint értékben egy veszprémi családi házból

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 39 éves dunaújvárosi férfinak, akivel szemben jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a társaival 2023. május 27-én az éjszakai órákban egy veszprémi ingatlanba annak hátsó kertjéből nyíló ablakon keresztül, az ablak befeszítésével behatoltak, ahol kutatást végeztek és a sértett tulajdonát képező érme gyűjteményt, órákat, arany ékszereket tulajdonítottak el. Két nappal később ismételten megjelentek a fenti, átmenetileg üresen álló családi házban és további értéktárgyak után kutattak és tulajdonítottak el. Eltulajdonítottak mintegy 700 db arany és ezüstérmét, továbbá nagy értékű karórákat, ékszereket, valamint egyéb értékeket, az eltulajdonított érmék egy részét másnap Budapesten értékesítették. 

A bűncselekménnyel okozott kár az elsődleges adatok alapján az 5 millió forintot meghaladja. 

Ezen túlmenően a gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy társaival 2023. május 11-én az éjszakai órákban egy Kft. veszprémi telephelyére ablak befeszítés módszerével behatoltak abból a célból, hogy a telephely irodájában páncélszekrényben tárolt pénzt megszerezzék, ebből a célból az iroda több ajtaját is felfeszítették, kutatást végeztek, azonban a vagyontárgyat nem tudtak megszerezni. A gyanúsított és társai szándéka a nyomozás eddigi adatai szerint 50 000 forintnál nagyobb vagyoni érték megszerzésére irányult, a cselekménnyel okozott rongálási kár mintegy 300 000 forint.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel, illetve a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében látta indokoltnak arra tekintettel, hogy a gyanúsított a hatóság elől már korábban is elszökött, vonatkozásában elfogatóparancs kibocsátása vált szükségessé, valamint a gyanúsított nem ismeri el a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, így tartani lehet attól, hogy felvenné a kapcsolatot társaival és befolyásolni próbálná őket.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtottak be, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !