A pápa békekövete szerint Európa keveset tesz az ukrajnai béke érdekében

A szembenálló felek saját érdekeiket követik, a nemzetközi közösségnek viszont hinnie kell abban, hogy a békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni - hangoztatta Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetője abban az interjúban, melyet a Riminiben kezdődő katolikus találkozó alkalmából adott vasárnap.

Matteo Zuppi bíboros úgy vélte, Európa "túl keveset tesz, és sokkal többet kellene tennie".

"Európának minden eszközzel segíteni kell a békekezdeményezéseket Ferenc pápa felszólítását követve, aki a kreatív béketeremtést szorgalmazza" - jelentette ki a bíboros.

Bologna érseke és egyben az olasz püspöki kar (Cei) elnöke az Il Sussidiario katolikus hírportálnak nyilatkozott. Megelőlegezte a témákat, melyekkel vasárnap délután a Comunione e Liberazione (CL) lelkiségi mozgalom egyhetes találkozóját nyitotta meg Riminiben.

A bíboros az interjúban kifejtette, mindenkinek a békét kell akarnia, mivel a háború borzalmas: "a két szembenálló fél érdekei sajnos nagyon eltérő nézeteket diktálnak (..) nekünk viszont hinnünk kell abban, hogy az igazságos és biztos békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni".  

Megjegyezte: Ferenc pápa missziója célja az, hogy minden eszközt és teret ki kell használni a béke hálójának szövéséhez, még azokat is, amelyeket a háború elpusztítani látszik.

Ami megbízatása egyik célját, vagyis az Oroszországba vitt ukrajnai gyerekek hazatérését illeti, Zuppi bíboros hangsúlyozta, hogy "akár egyetlen ukrán gyerek visszatérése otthonába a béke megerősítését szolgálja, valamint az erőszak logikájának legyőzését"-

Arra a kérdésre, hogy optimistán látja-e a helyzetet, a bíboros úgy válaszolt, hogy reménykedik.

"Optimizmus az, amikor azt hisszük, hogy minden rendben van. A remény annak tudatosítása, hogy léteznek nehézségek, de szembe lehet velük szállni, harcolni lehet ellenük, és hinni, hogy végül a békének kell győznie" - jelentette ki Matteo Zuppi. (MTI)