A képviselők állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozatalát sürgeti a Jobbik

A Jobbik-Konzervatívok az országgyűlési képviselők rendszerváltás előtti állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozatalát sürgeti. Erről Sas Zoltán, a nemzetbiztonság bizottság jobbikos elnöke beszélt hétfőn budapesti, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Sas Zoltán különösen fontosnak nevezte, hogy kiderüljön, vannak vagy voltak-e olyan országgyűlési képviselők, akik a rendszerváltás előtt az állampárt "erőszakszervezeteivel, konkrétan a titkosszolgálatokkal együttműködtek", azok ügynökei vagy hivatásos tagjai voltak.

Nem lehet vita tárgya: aki tagja volt ezeknek a szervezeteknek vagy segítette működésüket, az nem lehet országgyűlési képviselő - mondta.

Meglátása szerint az adatok nyilvánossá tétele hiányossága a magyar demokráciának. Az ügy ennyi évvel a rendszerváltás után nem tűr halasztást és nagyban hozzájárulna a rendszerváltást követő politikai és gazdasági folyamatok megértéséhez is - jegyezte meg.

Sas Zoltán jelezte, két határozati javaslatot nyújtott be, melyek alapján a jelen ciklusban, illetve a rendszerváltás óta eltelt időszakban országgyűlési képviselők esetleges érintettségét kellene nyilvánosságra hozni.

Reményét fejezte ki, hogy a többi frakció is támogatni fogja a javaslatot; szerinte azok a pártok, frakciók nem tesznek majd így, amelyeknek a padsoraiban érintettek ülnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !