Törvényt módosíttatna Selmeczi Gabriella, mert a bíróság szerint transzneműnek is jár kedvezményes nyugdíj

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Veszprémi Törvényszék döntésére reagált, amely szerint transzneműek is élhetnek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével. Selmeczi Gabriella LMBTQ-propagandáról, a jog arcul csapásáról, érzékenyített bíróról beszél - írta a Szabad Európa.

A politikus a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: felháborító, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget. Szerinte a provokatív eset után szükség van a vonatkozó törvény módosítására.

Selmeczit felháborítja, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni. Mint mondta, kíváncsi rá, hogy az érintett bíró „részt vett-e valamelyik Soros-szervezet LMBTQ-érzékenyítésén”.

A politikus szerint ez az ügy is azt mutatja, hogy igenis létezik LMBTQ-propaganda. Mint mondta, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség álláspontja szerint csak biológiai nemek vannak. Arról is beszélt a lapnak, hogy az eset nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről, törvénymódosításra van szükség.

A Nők 40 program szerint azok a nők, akik negyven évet ledolgoztak − beleértve a gyermekneveléssel eltöltött időt is − nyugdíjba vonulhatnak. A bírósági döntés, amelyre a fideszes politikus utalt, arról szól, hogy Elvira, a Háttér Társaság ügyfele még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, tajkártyáján is. 2021-ben azonban kiderült, hogy a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők negyven év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot.

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a Nők 40 nevű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)