Aprópénzért támadtak meg idős embereket a hosszú bűnlajstrommal rendelkező fiatalkorú csavargók

Üzletekből és ingatlanokból próbáltak értéket eltulajdonítani és járókelőket támadtak meg a terheltek. Bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt a Nagykőrösi Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a terheltek letartóztatásának meghosszabbítását - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

2022. december 29-én a két fiatalkorú gyanúsított az utcán sétált, amikor észrevettek két idős embert, akik egymásba karolva haladtak. Őket a két terhelt követni kezdte, mögéjük lopóztak, majd az idős férfit a fiatalabb gyanúsított földre rántotta. Amikor a kisebb sérüléseket szerző sértett megpróbált felállni, a terhelt átkutatta a ruházatát, cigarettát és egy üres pénztárcát vett el tőle, majd pénzt követelt tőle. Ekkor a sértett 1500 forintnyi fémpénzt adott át neki. Közben az idősebb gyanúsított az idős női sértettet bántalmazta, amitől az asszony a földre esett. Ezt követően mindkét terhelt bántalmazta a nőt, egyikük pedig elvette a fülbevalóját. Ezt követően a gyanúsítottak elmenekültek a helyszínről.

Nem sokkal később a terheltek egy kiskorú fiút állítottak meg, akit megfenyegettek és a kabátját követelték. Félelmében a sértett átadta a ruhadarabot, majd elfutott.

2022. augusztus 17-én az idősebb terhelt egy áruházban a táskájába rejtett egy férfi és egy női parfümöt és néhány édességet, majd fizetés nélkül próbált távozni, azonban a biztonsági őr megállította és a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatta.

2022. augusztus 19-én az idősebb gyanúsított egy társával megjelent egy vasúti váróteremben, ahol észrevette az alvó sértettet. Ekkor odalépett a férfihoz és kivette a kezéből a nála lévő mobiltelefont. Amikor a sértett felébredt, a terhelt kiszaladt a helyiségből, majd a készüléket egy ismeretlen személynek kábítószerért eladta. Később a sértett keresni kezdte a gyanúsítottat. Amikor megtalálta kérte, hogy adja vissza a telefonját. Ekkor a terhelt azt mondta a férfinak, hogy vásárolja tőle vissza a készüléket. Végül a sértett 3000 forintot adott a gyanúsítottnak, aki azt mondta, hogy visszaszerzi a telefont, ezt azonban nem teljesítette.

2022. szeptember 18-án a fiatalabb gyanúsított átmászott egy ingatlan kerítésén, majd a lakótérbe hatolva magával vitt egy 80 000 forint értékű okosórát.

2022. november 7-én az idősebb terhelt egy társával bement egy kínai áruházba, ahol több árut magukhoz vettek, a próbafülkében kivágták az áruvédelmi eszközöket, majd táskába rejtették a termékeket, amikkel fizetés nélkül akartak távozni. Egy alkalmazott azonban ellenőrzésre szólította fel őket, így a fiatalkorú terhelt társának táskájába rejtett ruházati és egyéb árucikkek előkerültek.

A gyanúsítottak ellen más büntetőeljárás is folyamatban van. Figyelemmel csavargó, bűnöző életmódjukra, rendezetlen életkörülményeikre jelenlétük más módon nem biztosítható, mivel szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének, vagy elrejtőznének. Továbbá megélhetésük bizonytalan, munkahellyel, rendszeres, igazolható jövedelemmel egyikük sem rendelkezik, a megélhetésüket pedig bűncselekmények elkövetése útján kívánták megoldani, ezért fennáll velük szemben a bűnismétlés veszélye. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a két terhelt letartóztatásának meghosszabbítása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásuk meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. október 1-ig. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést nyújtottak be ellene, így a végzés végleges és végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !