7 gyakori hiba, amit az ételek lefagyasztásakor elkövethetsz

Bár a fagyasztás egy fantasztikus tartósítási eszköz, jobb ha megtanuljuk, hogy a fagyasztott élelmiszerek sem állnak el örökké - olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.

1. Nem zárod le megfelelően a dolgokat

A fagyasztó csak annyira jó, amennyire az ételek előkészítése az. A vákuumzárók a legjobbak az oxigén és a fagyasztási égési sérülések kiküszöbölésére. Ha nincs ilyened, csomagold az ételt először műanyag fóliába, majd alufóliába, végül pedig tedd fagyasztózacskóba.

2. Olyan élelmiszereket fagyasztasz le, amelyeket nem szabadna

A nyers, érzékeny zöldségek, mint a saláta, az uborka és a cukkini mind szenvedni fognak a fagyasztóban. A magas víztartalom miatt ezeknek a zöldségeknek a sejtjei szétpukkadnak, és amikor kiolvasztod őket, egy átázott, nem sok jóval kecsegtető valami lesz belőlük. Továbbá a lágy sajtoknak, a nyers tojásoknak sem szabad a fagyasztóban maradniuk.

3. A fagyasztó nem a megfelelő hőmérsékletre van állítva

Ha azt szeretnéd, hogy a fagyasztód megfelelően tárolja az élelmiszereket, akkor a megfelelő hőmérsékletre kell lennie állítva. A legtöbb fagyasztót -17 fokra állítják be, ami az élelmiszerek fagyasztásához szükséges optimális hőmérséklet. A -17, -18 fok közötti ingadozás biztonságos, de a legjobb eredmény érdekében válaszd a hidegebb opciót.

​4. Nem nézed át rendszeresen a fagyasztót

Évente kétszer ki kell takarítania a fagyasztót, hogy az élelmiszereket addig használd fel, amíg jó állapotban vannak. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben megfelelően vannak előkészítve, becsomagolva és lezárva, a gyümölcsöket, zöldségeket és sütőipari alapanyagokat 8-12 hónapig, a baromfit 6-9 hónapig, a halakat 3-6 hónapig, a darált húsokat 3-4 hónapig, a pácolt húsokat 1-2 hónapig, a kereskedelmi forgalomban kapható fagyasztott termékeket pedig 1-2 hónapig tárolhatod biztonságosan. A rendszeres takarítással elkerülheted az élelmiszerpazarlást.

​5. Nem címkézed fel és rendszerezed a tételeket

Túl könnyű elfelejteni, hogy mi van a fagyasztóban lévő tárolóedényekben, ezért mindenképpen címkézz fel és dátumozz mindent, amit tárolsz, hogy tudd, meddig használhatod fel őket, és hogy tudd, mikor van itt az ideje, hogy kidobáld őket. Amikor valami újat teszel be, azt lehetőség szerint tedd egy régebbi, azonos vagy hasonló termék mögé vagy alá. Így a legrégebbi tételeket fogod először felhasználni. Ha van elég hely, használj fagyasztótartályokat a fagyasztó rendszerezéséhez, hogy könnyebben megtaláld a tételeke

​6. Forró dolgokat teszel a fagyasztóba

Az élelmiszerbiztonság kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Az élelmiszereket szobahőmérsékletre kell hűteni, majd ha lehetséges, a hűtőszekrényben teljesen lehűteni, mielőtt a fagyasztóba kerülnének. Ha meleg vagy forró ételt teszel a fagyasztóba, az megemelheti a fagyasztó hőmérsékletét, és károsíthatja a többi élelmiszert, nem is beszélve arról, hogy nem biztonságos hőmérsékletet hozhat létre a baktériumok szaporodásához.

7. Nem külön-külön fagyasztod le a tételeket

Nincs rosszabb, mint amikor tripla adag süteménytésztát készítesz, majd az összes golyót összetapadva találod meg a csomagolásban, vagy kinyitsz egy edényt, és egy téglányi húsgombócot látsz benne. Ezeket egyenként kell lefagyasztani. Tedd az elemeket egy sütőpapírral vagy fóliával bélelt tepsire, és fedetlenül fagyaszd le őket, mielőtt átrakod őket egy fagyasztózacskóba vagy tárolóedénybe. Így sokkal könnyebb lesz közvetlenül fagyasztás után felhasználni őket. Ez jól működik tortaszeletek vagy más pékáruk esetében is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !