Újabb háziorvos került botrányba, ellenszolgáltatás fejében írt fel recepteket

Vizsgálat nélkül, anyagi ellenszolágáltatásért cserébe írt fel veszélyes gyógyszereket páciensének a háziorvosként tevékenykedő terhelt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a férfi letartóztatását. Az ügyben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

Kihasználva páciense gyógyszerfüggőségét a háziorvosként dolgozó gyanúsított 2022 januárja és 2023 áprilisa között kialakított egy olyan korrupt kapcsolatot a betegével. Ennek során - anélkül, hogy megvizsgálta volna - pénzért cserébe írt fel a páciensnek és családjának vényköteles, nyugtató hatású anyagokat tartalmazó gyógyszereket. Alkalmanként és személyenként a terhelt így 3-8 doboz – dobozonként 100 tabletta - tablettát írt fel legalább 2-5 ezer forintért. Kevesebb mint másfél év alatt összesen 485 alkalommal írt fel vényköteles nyugtató hatású gyógyszert a betegének és 449 alkalommal a páciens feleségének. Ezen felül a gyanúsított a rendelése során legalább további három személytől fogadott el az egészségügyről szóló törvény szerint tiltott pénzbeli juttatást - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Azokat a személyeket, akik a bűncselekményben érintettek – hálapénzt adtak a gyanúsítottnak, illetve számukra a terhelt pszichoaktív anyagokat tartalmazó gyógyszereket írt fel – a rendőrség még nem hallgatta ki. Erre tekintettel a tanúk jogellenes befolyásolásával a férfi a bizonyítást megnehezítheti. Továbbá a gyanúsítottnak hosszabb ideje származott bevétele az orvosi hivatásával való visszaélésből, ezért szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló bűncselekményt követhet el. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvány elutasításával elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. október 7-ig. A bíróság a letartóztatás elrendelésére indítványozott különös okokat megalapozottnak találta, azonban a gyanúsított eljárásban való jelenlétének biztosítására enyhébb kényszerintézkedés elrendelését is elegendőnek talált.

A döntést az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vette, így a végzés végleges és de végrehajtható. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !