Erre még a rendőrök sem számítottak: jó módban élő férfi követte el a 25 milliós lopást

Tankönyvbe illő felderítés aktája zárult le a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi nyomozó alosztályán. Kovács Péter hadnagy csak az elkövető motivációját nem tudta megfejteni, a férfi ugyanis jó módban élt, a vagyonvisszaszerzés során gond nélkül lefoglalták tőle a 25 milliós lopás egyenértékét - olvasható a Zsaru Magazinban.

Tavaly február 21-én délelőtt benyomták a város északnyugati részén elterülő Feketehegy egyik családi házának teraszajtaját, és egy felfeszített pénzkazettából elvittek 25 millió forintot.

"A sértett elmondta, hogy az elkövető tudhatta, melyik szekrényben van a pénzkazetta, mert kutatásnak semmi nyoma" – idézte fel Kovács Péter, és a helyszíni szemlén saját szemével is láthatta. "A telekszomszéd biztonsági kamerájának felvételén kiszúrtam egy szájmaszkot és sapkát viselő, termetes férfit, aki hétperces különbséggel kétszer is elment a készülék előtt, de a sértettnek nem volt ismerős." - tette hozzá.

Miután a bűncselekmény időpontjára fény derült, a kör szűkült.

"A bűnügyi technikus egyik pénzkazettáról származó törletéből a Nemzeti Szakértői és Kutató Központban (NSZKK) elkülönítettek azonosításra alkalmas DNS-mintát, de a biometrikus adatbázisban nem találtak egyezést. A helyszíni szemle során sikerült szagmintát rögzíteni az elkövető lábnyomáról, ami csíramentes üvegbe került" – vázolta a hadnagy a krimifilmbe illő történet két fontos részletét. "Közben lekértem és elemeztem a mobilszolgáltatóktól kapott cellainformációkat, és rögtön felfigyeltem két számra. Mindkét készülék nem sokkal a bűncselekmény előtt „érkezett” a közelbe, röviddel utána pedig „távoztak” onnan. Miután a sértett elmondta, rajta kívül csak néhány ember tudhatta, melyik szekrény mélyén tartja a 25 milliót rejtő kazettát, illetve azt, hogy az ingatlan gyenge pontja a teraszajtó, úgy döntöttem, korábbi élettársa híváslistájának átnézésével kezdem a nyomozást. Klisé ide vagy oda, ez jó ötletnek bizonyult. A nő a betörést megelőző és követő napokban tíz emberrel beszélt, és a szolgáltatóktól bekértük ezen személyek híváslistáit. Rögtön kiszúrtam az egyikben egy középkorú férfi beszélgetései között a két „parkoló” készüléket. Mindkét előfizető kelet-magyarországi lakcímmel rendelkezett, de hamarosan reagáltak a megkeresésemre, és eljöttek a kapitányságra." - mesélte a hadnagy.

Minden rendőr életében vannak furcsa kihallgatások, és Kovács Péter sem fogja elfelejteni ezt a két szakmunkást.

"Teljesen ledöbbentek, hogy bűnügyben gyanúsítottként hallgatják ki őket. Fogalmuk sem volt róla, mit követhettek el, majd miután vázoltam a körülményeket, elcsodálkoztak, hogy a főnökük félrevezette és felhasználta őket. Fennakadt a szemük!" – emlékezett a nyomozó. "A két férfitól, egy székesfehérvári építőipari vállalkozás alkalmazottjától azt kérte aznap délelőtt a cégvezető T. Attila (48), hogy a cég autójával vigyék el őt egy feketehegyi címre. Furcsállták, hogy a főnök útközben elárulta nekik, a szeretőjéhez megy, de azt is különösnek tartották, hogy mellékutcában kellett parkolniuk, ahonnan a férfi gyalog folytatta útját. Nem tudták mire vélni ezt, de azon is csodálkoztak, hogy meg kellett várják a légyott végét, ami alig tíz percig tartott. Nagyon megkönnyebbültek, amikor elengedtem őket." - mesélte a nyomozó.

Székesfehérvári lakóhelyéről állították elő T. Attilát.

"Kihallgatásán mindent tagadott, de óriásit lendítettek a nyomozáson a mintavételek" – magyarázta Kovács Péter. "A szagmintáját a helyszínen rögzített talpnyomatéval együtt küldtem át Nyíregyházára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályára. Az ottani szolgálati kutyák szimata legendás, és jó hírüket ebben az ügyben tovább öregbítették. Minden kétséget kizáróan jelezték, a két rögzített szagminta ugyanattól a személytől származik. Az NSZKK szakvéleménye igazolta, T. Attila hozzáért a feketehegyi ingatlanban felfeszített pénzkazettához. Erről őt is tájékoztattam, de továbbra is tagadja, hogy köze lenne a bűncselekményhez. Nem tudja, hogy került a DNS-mintája a kazettára, és az sem derült ki, honnan tudott a 25 millióról és a rejtekhelyéről, de azt bizonyítottuk, hogy az élettársa baráti viszonyban van a sértett exével, akit szintén kihallgattam. A nő nem tagadta: tudta, egykori párja a pénzét hol tartja, de cáfolta, hogy ezt bárkinek is elárulta volna. Kollégák segítségével mindent kiderítettem, de T. Attilát nem sikerült megfejtenem. Nyilvánvalóan rafináltnak tartja magát. A betörés előtt a mobiltelefonját otthon hagyta, azokat a ruhákat pedig, amikben a kamerafelvételen látható, eltüntette. Azt a titkot azonban meg akarja tartani magának, hogy miért akart bűncselekmény árán pénzhez jutni, hiszen jó módban élt. Érdekes ügy volt, nem sok ilyennel találkoztam." - mesélte Kovács Péter.

A vagyonvisszaszerzés gördülékenyen zajlott. T. Attila több ingatlanát és öt gépjárművét vették zár alá, és jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítják. Szabadlábon védekezik, ami nem tarthat soká, mert az ügy iratai nemrég megérkeztek az ügyészségre. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !