Emberölés áldozatává vált az ismert műgyűjtő Budapesten

A Fővárosi Ítélőtábla nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 20 év fegyházra ítélte a tizenhárom éve megölt műgyűjtó gyilkosát, bűnsegédjét pedig 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta; az őket a helyszínre vivő férfit rablás bűntette miatt 7 év szabadságvesztésre ítélte, míg a sértett lakásában korábban szexuális szolgáltatás ürügyén járt női társukat bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fővárosi Főügyészség 2018-ban emelt vádat a 2010-ben elkövetett emberölési ügyben, amely "a napokban nyert jogerős befejezést".

A Budapesten élő 81 éves sértett ismert műgyűjtő volt, hobbijáról a banda tagjai egy műkincskereskedő családtagjukon keresztül értesültek. Tudomást szereztek arról is, hogy a férfi XI. kerületi lakásában más műtárgyak mellett egy értékes festmény is található - írták a közleményben.

A banda elhatározta, hogy akár erőszak árán, rablással is megszerzi a festményt a sértettől. 2010. június 16-án a bűntársak - a csaliként magukkal vitt ismeretlenül maradt nővel - a helyszín közelében leparkoltak az autóval, egyikőjük a járműben maradt, hogy figyeljen és biztosítsa társai menekülését.

Két idősebb férfi társa megvárta, amíg a nőt beengedi a sértett a földszinti lakásába. Ott a nő elterelte a figyelmét és közben kinyitott egy udvarra néző ablakot, amin keresztül a férfiak pár perc elteltével bemásztak a lakásba, majd egyikük a már az ágyon fekvő sértett arcába csapott egy kemény tárggyal. A társa egy ragasztószalaggal többször áttekerte a hasra fordított helyzetben lévő sértett torkát, majd a szalaggal a kezeit és a bokáit összekötözte.

Ezután módszeresen átkutatták a lakást, közben az egyik férfi úgy megmarkolta a sértett torkát, hogy nyelvcsontja eltört és "agybénulás" lépett fel nála, így az idős áldozat mintegy 5 percen belül megfulladt.

Ezután a magukhoz vett értékes zsákmánnyal a lakás közelében járművel várakozó társukkal a helyszínről elmenekültek - áll a közleményben - írta közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !