A rendőrök visszaadták a férfinak az ellopott gépeit, aztán jöttek a NAV-osok és megbilincselték

Az egyik lajosmizsei raktárból loptak el 2022. augusztus 15-én ismeretlen elkövetők egy 65 tételből álló útépítéshez használt ipari gépeket. A nyomozás során az ellopott gépek tulajdonosa, úgy nyilatkozott a rendőröknek, hogy azokra korábban támogatást vett fel és az értéke 166 millió forint.

A Bács-Kiskun megyei nyomozók a kamerafelvételeket elemezték, melyen látható, hogy egy ismeretlen kamionra pakolják az ipari gépeket.

Az adatgyűjtések és a helyszínen rögzített nyomok alapján a vármegyei rendőrök a főkapitányság „Hírős kommandósaival” idén február 22-én megjelentek Monoron és Üllőn. Előbbi helyszínen 2 férfit fogtak el. Az Üllőn elfogott férfi a jelenlegi adatok szerint a lopás kitalálója volt. A bűncselekménnyel gyanúsítható férfiak beismerő vallomást tettek, és az egyik gyanúsított azt is megmutatta, hogy keresett pótkocsi egy üllői nyilvános parkolóban áll, amiben az ellopott gépek találhatóak. A raktérben a 65 gépből 45-öt találtak meg. További két gépet a későbbiekben még lefoglaltak a nyomozók. A kirendelt szakértő véleménye szerint az ellopott 65 gép összértéke 28,5 millió forint.

A monori elfogások során őrizetbe vett férfiak bűnügyi felügyelet alatt állnak. Az Üllőn elfogott férfit őrizetbe vettek és kezdeményezték letartóztatását, amit az illetékes járásbíróság el is rendelt. A nyomozás során további két üllői férfit is kihallgattak gyanúsítottként a rendőrök, akik a gyanú szerint felpakolták az ellopott gépeket a kamionra.

Június 15-én a lefoglalt 47 terméket a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai visszaadták a sértettnek Kecskeméten.

Az átadást követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói és járőrei elfogták a sértettet.

A NAV budapesti nyomozói költségvetési csalás bűncselekmény miatt folytatnak eljárást. Megalapozott gyanú van arra, hogy a munkagépekre vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó, összesen 148 millió forintot kérelmező cég képviselője megtévesztette a kölcsönt nyújtó bankot, ezzel okozott vagyoni hátrányt az Európai Uniós költségvetésben.

A pénzügyőr nyomozók a rendőrség által visszaszerzett munkagépeket lefoglalták és gyanúsítottként hallgatták ki a munkagépeket vásárló, és a gépek rendőrség általi visszaszolgáltatására megérkező tulajdonost. Amennyiben bűnössége beigazolódik, tettéért akár nyolc év letöltendő büntetést is kaphat. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !