Nem csináltatta meg a rossz kályhát, felesége halálát okozta egy sándorfalvi férfi

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében való bűnösség megállapítását indítványozta egy sándorfalvi férfivel szemben. Az elkövető elmulasztotta kályhája karbantartását elvégezni, és az abból visszaáramló nagy mennyiségű füst ellenére azt továbbhasználta, és ezzel felesége halálát okozta.

Az ügyben elsőfokon a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádirata alapján.

Az ítélet szerint a férfi sándorfalvi otthonukban a füstelvezetésre alkalmatlan fatüzelésű kályhájukba begyújtott annak ellenére, hogy tudta, hogy az karbantartásra szorul, mivel a begyújtást követően egyre nagyobb füst jelent meg a házukban. A férfi a kályhából visszaáramló nagy mennyiségű füst kiszellőztetése után a nyílászárókat bezárva a kályhát továbbhasználta és feleségével aludni tért. Az éjszaka során a nő szénmonoxid mérgezés következtében meghalt, a férfit pedig a szomszédja mentette ki a házból.

A Szegedi Törvényszék a vádlottat az emberölés bűntettének vádja alól felmentette, mivel a megítélése szerint a cselekmény nem bűncselekmény.

Az ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a férfi bűnösségének emberölés bűntettében történő megállapítása, és fogházbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabása érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, és ezért nem látta előre azt, hogy a kályha karbantartásának elmulasztásával, majd használatával összefüggésben a felesége halála is bekövetkezhet. A vádhatóság az ügyészség fellebbezését módosítva fenntartva a férfi bűnösségének gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében történő megállapítását és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !