Hárman, késsel raboltak ki egy kisboltot Hajdú-Biharban, a legfialabb elkövető még gyermekkorú

Debreceni Járási Ügyészség rablás súlyosabban minősülő esete és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a férfival és fiatalkorú társával szemben, akik egy gyermekkorú fiú segítségével, szeszes italért és pénzért raboltak ki egy helyi kisboltot.

A vádirat szerint a 35 éves férfi és a 15 éves fiú a déli órákban együtt indultak el közös lakóhelyükről egy Hajdú-Bihar vármegyei kistelepülésen lévő élelmiszerüzlethez. Az elkövetők a bolt előtt az utcán beszélgettek, amikor csatlakozott hozzájuk a 12 éves fiú is. A férfi alkoholt akart venni, de nem volt nála pénz, ezért elhatározta, hogy az élelmiszerboltból pénzt és alkoholt fog lopni. Rávette a felügyelete alatt álló fiatalkorút és a gyermekkorú személyt, hogy segítsenek neki. Megbeszélték, hogy a pénz megszerzéséhez a fiatalkorúval bemennek a boltba, ahol a férfi használni fogja a nála lévő kést, gyermekkorú társuk pedig az utcán fog figyelni.

Ezután a vádlottak bementek a boltba, ahol a felnőttkorú férfi két üveg pálinkát vett megához, majd együtt a pénztárhoz mentek. Az eladó beütötte a pénztárgépbe az italok árát, majd a férfi elővette zsebéből a kést, azt a pénztáros oldalához nyomta és követelte, hogy adja át a kasszában lévő pénzt. A pénztáros előbb ellenállt, de a férfi szorosabban hozzányomta a kést, ezért a sértett félelmében kinyitotta a pénztárgépet és átadta a közel 30.000 forintot. ezalatt a fiatalkorú vádlott végig a vádlott-társa mellett állt.

A sértett sérülést nem szenvedett, az okozott összesen mintegy 35.000 forint lopási kárból több mint 32.000 forint megtérült, mivel a hajdúhadházi rendőrök a férfitól lefoglalták az ellopott pénzt és az egyik üveg pálinkát, amit később visszaadtak a sértettnek.

A felnőttkorú vádlott azáltal, hogy a felügylete alatt álló 15 éves és a hozzájuk csatlakozó 12 éves fiút rábírta, hogy vegyenek részt a bűncselekmény elkövetésében, veszélyeztette  értelmi, érzelmi és erkölcsi feljődésüket. A gyermekkorúval szemben indult eljárást a nyomozó hatóság megszüntette, mivel életkoránál fogva nem büntethető.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, különös visszaeső felnőttkorú vádlottat felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettével és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, míg a letartoztatásban lévő fiatalkorú társát bűnsegédként elkövetett felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság a felnőttkorú vádlottat fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélje, míg társával szemben javítóintézeti nevelést rendeljen el, valamint kötelezze őket, hogy fizessék meg a sértett meg nem térült kárát. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !