Felgyújtással fenyegette a moszkvai magyar nagykövetséget

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azzal az elkövetővel szemben, aki felgyújtással fenyegette a moszkvai magyar nagykövetséget.

A Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2022 októberében emelt vádat egy 30-as éveiben járó, orosz felmenőkkel bíró, budapesti lakos magyar állampolgárral szemben. Az elkövetőt a Fővárosi Törvényszék a 2023. március 31. napján, előkészítő ülésen hozott ítéletével terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 1 évi, börtön fokozatú, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt, és előzetes bírói mentesítésben részesítette.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott 2021. december 7. napját megelőzően több alkalommal kereste telefonon Magyarországnak az Orosz Föderáció fővárosában, Moszkvában lévő nagykövetségét azért, hogy a barátnője turistavízumát elintézze.

2021. december 7. napján személyesen is megjelent a nagykövetségnél, oda ismét betelefonált, akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a vízumkérelmet interneten keresztül lehet elintézni. A választ hallva a vádlott a helyszínre hozott benzint az épület előtt szétlocsolta, majd 16 órakor a magyar nagykövetség két dolgozóját is azzal fenyegette meg telefonon keresztül, hogy felrobbant egy autót, valamint felgyújtja a nagykövetség épületét, amennyiben igen rövid időn belül nem kapja meg a barátnője a Magyarországra szóló beutazóvízumot.

A vádlott terrorcselekmény elkövetésével azért fenyegetőzött, hogy a követségen dolgozó hivatalos személyeket, mint a magyar állam képviseletében eljárókat rákényszerítse a turistavízum mihamarabbi kiállítására.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője a határozatot tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezéssel egyetértve kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtábla a vádlottal szemben szabjon ki súlyosabb büntetést, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását rendelje el, és tiltsa el az elkövetőt a közügyek gyakorlásától.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !