Elítélték a Gellért-hegyi fiatalkorú rablókat

Két év körüli letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztéseket kaptak a Gellért-hegyi fiatalkorú rablók a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítélete szerint - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben.

Az ügyben öt fiatalkorút vádolt meg az ügyészség több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablással.

Az elsőfokú ítélet szerint a fiatalok elhatározták, hogy arcukat maszkkal, sállal eltakarva, gáz-riasztó, illetve airsoft fegyverekkel értékeket szereznek gazdagabbnak vélt személyektől. A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, többek között gáz-riasztó és airsoft fegyvert, valamint egyszer kést használva követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, a harmadrendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, negyedrendűt 2 év - 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre az ötödrendűt pedig 1 év 4 hónap - 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak megbánták tettüket, bocsánatot kértek, rendezett életvitelt folytattak, megtérítették a kárt, továbbá a vádbeli cselekmények óta eltelt jelentős időt, ugyanakkor mindegyik vádlott esetében súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sok sértett.

A vádlottak és védőik fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, így az nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !