Drogkereskedőket ítéltek fegyház-, illetve börtönbüntetésre Pécsen

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem, illetve kábítószer-birtoklás miatt ítéltek el Pécsen négy embert - közöttük az elsőrendű vádlottat nyolc év fegyházbüntetésre - amiért Hollandiából Magyarországra csempésztek drogot 2020-ban.

A Pécsi Ítélőtábla a kedden meghozott határozatról szóló, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ügy harmad- és negyedrendű vádlottja csomagok és emberek Németország, Hollandia és Magyarország közötti fuvarozásával foglalkoztak. Őket kereste meg a másodrendű vádlott egy - mint később kiderült, drogot tartalmazó - csomag Hollandiából Magyarországra történő szállítása érdekében.

A másodrendű vádlott Hollandiában vette át a - játékdobozban tárolt, édességekkel álcázott - csomagot, azt pedig átadta a szállítást végző, a csomag tartalmáról mit sem sejtő sofőrnek.

Az autósnak gyanús lett a küldemény miután útközben az - egy másik járattal Magyarországra utazó - másodrendű vádlott többször is telefonon érdeklődött a csomag felől. A sofőr - meggyőződve arról, hogy tudtán kívül kábítószert szállított - mind a negyedrendű vádlottat felhívta és beszámolt a történtekről, de ők arra utasították, hogy hozza tovább a csomagot.

A sofőr azonban értesítette a rendőrséget, majd a harmad- és negyedrendű vádlottakkal a rendőrök kiérkezése után is beszélt telefonon, s megállapodott velük, hogy elé mennek és átveszik a gépkocsit és a csomagot is. A két férfit a találkozó helyszínén a nyomozó hatóság elfogta. A küldeményben lévő kábítószer hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség 25-26-szorosa volt.

Az első- és másodrendű vádlottak ugyanazon év december 4-én Hollandiába utaztak, hogy onnan úgynevezett kristály kábítószert hozzanak be értékesítési céllal Magyarországra.

Amikor egy benzinkúton a nyomozóhatóság munkatársai ellenőrzés alá vonták őket, az autóból kiszálló másodrendű vádlottat feltartóztatták, míg az elsőrendű vádlott hirtelen gázt adott, egy gyalogos rendőrt elsodort, s több járőrautónak nekiütközve elhajtott, a kábítószert pedig útközben kihajította a kocsiból.

A rendőrök végül elfogták és a kidobott csomagot is megtalálták és lefoglalták a drog hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség 31-szerese volt és kiderült, hogy a vádlott az autót kábítószer hatása alatt vezette.

A Pécsi Ítélőtábla a korábban első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék ítéletét súlyosítva az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem és bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt - hat és fél év helyett - nyolc év fegyházra, míg másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem - az első fokon kiszabott nyolc helyett - hat év fegyházra ítélte. A harmad- és negyedrendű vádlottakat 34-34 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, tettük a másodfokon eljáró táblabíróság kábítószer-kereskedelem kísérletének minősítette a korábbi ítéletben szereplő kábítószer-birtoklás kísérlete helyett.

Az ítélet mind a négy vádlott esetében jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !