Útonálló módszerekkel akart pénzt szerezni a testvérpár

Útonálló módszerekkel akartak pénzt szerezni a gyanúsítottak. Késsel fenyegették meg a járókelőket, akiket értékeik átadására szólítottak fel. Felfegyverkezve, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben. A Budakörnyéki Járásbíróság a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el a terheltekkel szemben.

A fiatalkorú gyanúsított és bátyja megállapodott abban, hogy arcukat eltakarva késsel fenyegetnek meg járókelőket azért, hogy tőlük pénzt szerezzenek. Éjszaka két kiskorúra figyeltek fel, akiket megállítottak, majd késsel megfenyegetve őket az értékeiket követelték tőlük. Az egyik sértett egy fülhallgatót és a mobiltelefonját, míg a másik a mobiltelefonját, illetve 3000 forint készpénzt adott át a támadóknak. Miután a két gyanúsított a fülhallgatót és a pénzt elvette, a telefonokat a földre dobták, majd távoztak a helyszínről.

Másnap délután a két gyanúsított egy férfit és egy nőt állított meg, és a korábbihoz hasonló módon követelték tőlük értékeik átadását. Ekkor a férfi sértett ráfogott az idősebb gyanúsítottnál lévő kés pengéjére és a fegyvert kicsavarta a támadója kezéből. Emiatt, valamint azért, mert a női sértett segítségért kiabált, a gyanúsítottak a helyszínről elmenekültek. Dulakodás közben az egyik sértett kezén bőrfelületi vágott sérülések keletkeztek - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Figyelemmel a terhükre rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, valamint az idősebb gyanúsított bizonytalan lakhatási körülményeire, feltehető, szabadlábon hagyásuk esetén a terheltek megszöknének vagy elrejtőznének. Emellett a tanúk befolyásolásával, illetve tárgyi bizonyítékok elrejtésével vagy megsemmisítésével a bizonyítást megnehezíthetik. Továbbá a fiatalabb terhelt cselekményét próbaidőre bocsátás ideje alatt követte el, ezért vele szemben fennáll a bűnismétlés veszélye. Minderre tekintettek az ügyészi indítvány szerint a terheltek letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. május 19-ig. 

A döntést az ügyész, az idősebb gyanúsított és védője is tudomásul vette, ezért az ő vonatkozásában az végleges és végrehajtható.

A fiatalkorú gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében nyújtott be fellebbezést. Továbbá a terhelt törvényes képviselője nem volt jelen, így a terhelt vonatkozásában a végzés nem végleges, de végrehajtható. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !