Újabb csapás az illegális fegyverkereskedelemre

A nyári rajkai rajtaütés után a KR NNI a szlovák NAKA-val közösen ismét felszámolt egy fegyverraktárt. A helyszín ezúttal a Tátra volt. Egy letartóztatásban lévő gyanúsított, tucatnyi lefoglalt fegyver, közel 70 fegyveralkatrész és több gránát – ez a mérlege a közös akciónak.

A közép-európai bűnüldöző szervekre egyre nagyobb nyomás nehezedik a növekvő illegális fegyverkereskedelem miatt. Az EUROPOL szerint 2023-ban az egyik legfontosabb prioritás a lőfegyverek, robbanószerek és robbanóanyagok elleni fellépés, s ennek érdekében nagy erőkkel támogatja a nemzetállami bűnüldöző szerveket.

2022 júliusában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a szlovák-magyar határ közelében fekvő Rajka településen felszámolta az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát. Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és bruttó 7 kg robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le a KR NNI nyomozói. Az illegális tárolóhoz egy szlovák házaspár volt köthető, őket lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt gyanúsították meg. Közülük a férfi jelenleg is letartóztatásban van.

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy a fegyverek eredetét beazonosítsák. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt hatástalan fegyverek voltak. A korábbi szlovák fegyverszabályok ugyanis lehetővé tették, hogy egy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson. A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában.

Az illegális átalakításon átesett, és Rajkán lefoglalt fegyverekkel kapcsolatos nyomozás, valamint a  Szlovákiában lévő fegyverkereskedelemmel kapcsolatos felderítések szálai összeértek, így a nyomozásokat felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői, az EUROJUST égisze alatt 2023 januárjában létrehoztak egy szlovák-magyar nyomozócsoportot, melynek a NAKA és a KR NNI mellett, az EUROPOL is tagja.

Az európai bűnügyi együttműködésnek köszönhetően a két ország bűnüldöző szervei nagyon hatékonyan tudnak együttműködni egy-egy közös akció során, és a létrejött megállapodásnak köszönhetően a kölcsönös bizonyítékfelhasználás előnyeit élvezik a párhuzamosan zajló  nyomozásokban.

A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négyfős szlovák bandát beazonosítaniuk, akiket fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe. A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett. A tagok nevére legalább 600 fegyver lett beregisztrálva. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz.

A csapat egyik tagja egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben. Három társán összehangolt nemzetközi akcióban 2023. április 19-én ütöttek rajta, összesen több mint száz rendőr részvételével. A NAKA és a KR NNI nyomozóin kívül az akcióban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is. Egyszerre egyidőben három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen. A nyomozók a három férfi lakásán kutatásokat hajtottak végre, majd ezt követőn került sor kihallgatásukra.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek  egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen itt raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat itt alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, összesen közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

Jan H. a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik. Az akció során keletkezett bizonyítékokat a KR NNI is érdemi bizonyítékként használhatja ügye folytatásához. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !