Több mint egy tonna haltetemet hordott egy szántóföld mellé

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az általa üzemeltetett halastóban elpusztult haltetemeket mezőgazdasági területen helyezte el.

A vádirat szerint a férfi egy Hajdú-Bihar vármegyében található halastó tulajdonosa, a tóban azonban üzemeltetési engedély nélkül tenyésztett különböző fajtájú halakat.

Az elkövető észlelte, hogy a vízben fellépő oxigénhiány miatt az állatok tömegesen elpusztultak, így az összegyűjtött tetemeket 2022. április 13. és 22. napja között utánfutóval egy Gáborján külterületén található földterületre vitte és a tulajdonos engedélye nélkül ott több kupacban elhelyezte.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság által végzett nyomozás során megállapították, hogy a szántóföld mellé lepakolt, összesen 7 különböző fajtájú hal össztömege meghaladta az 1.000 kg-ot.

Az irányadó hulladékgazdálkodási szabályozás értelmében a haltetemek hulladéknak minősülnek. A kezeletlenül, szántóföld mellé leborított hulladék pedig alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevőinek veszélyeztetésére.

A lakossági bejelentés alapján indult nyomozás során az elkövető az általa lerakott nagy mennyiségű haltetemet 2022. április 23-án egy feldolgozó telephelyre szállította.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a férfit hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Berettyóújfalui Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !