Nem indokolt a kábítószer-kereskedelem miatt nem jogerősen elítélt kiskunmajsai pár büntetésének enyhítése az ügyészség szerint

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék ítéletével kiszabott büntetések helybenhagyására tett indítványt annak a kiskunmajsai párnak az ügyében, akiket az elsőfokú bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt hosszú tartamú szabadságvesztésre ítélt.

Az ügyben a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség emelt vádat a férfival és élettárásával valamint további 2 társukkal szemben. A nem jogerős ítélet tényállása szerint a férfi és a nő, akik ekkor élettársak voltak és maguk is fogyasztottak drogot, 2019. év végétől lakóhelyükön megélhetésük biztosítása érdekében főként lakókörnyezetükben kristály fantázianevű  illegális anyaggal kereskedtek, azt lakásukon árulták. A férfit 2021 februárjában elfogták, azonban élettársa folytatta a drog árusítását. Elfogásakor a nőtől jelentős mennyiségű hatóanyag tartalmú eladásra szánt port foglaltak le. További vádlott-társaik egyike az általa megvásárolt kristályt átadta tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek, míg a másik elkövető rendszeresen vásárolt saját fogyasztásra az illegális anyagból.

A férfi és a nő – társaikhoz hasonlóan – a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen elismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az elsőfokú bíróság a terheltek bűnösségét a váddal egyezően, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében állapította meg, ezért a férfit 5 év 6 hónap, míg élettársát 7 év fegyházbüntetésre ítélte, a férfit 6 évre, a nőt 7 évre eltiltotta a közügyektől, mindkettőjükkel szemben pénzbüntetést szabott ki valamint vagyonelkobzást is alkalmazott. 

Az elsőfokú ítélet ellen a férfi és a nő valamint védőik jelentettek be fellebbezést a büntetés enyhítése érdekében. Társaik tekintetében az elsőfokú ítélet jogerőssé vált.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem látta alaposnak, mert úgy ítélte meg, hogy a nem jogerősen kiszabott büntetések megfelelően igazodnak az elkövetők terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyához és a bűnösségi körülményekhez. Ezek a büntetések alkalmasak a büntetési célok érvényesítésére. A fellebbviteli főügyészség egyben indítványozta a minősítés módosítását, mert az ún. kristály az elkövetési időszak egy részében új pszichoaktív anyagnak, később már kábítószernek minősülnek, ezért a vádlottak cselekménye új pszichoaktív anyaggal visszaélésnek is minősül.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !