Keresés ebben a blogban

Már több mint kétmilliárd forint a cipős ügyben megállapított kárösszeg

A KR NNI a gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt támogatások ügyében eddig 13 céget azonosított be, és 37 főt vont eljárás alá. Közülük tizenöten letartóztatásban vannak - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.  

Lassan fél éve tart a nyomozás abban a költségvetési csalási ügyben, ami a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI), majd az ország különböző pontjain jöttek létre nyomozócsoportok a szövevényes ügy teljes körű felderítése érdekében. Így a KR NNI-n túl folyik büntetőeljárás a Baranya, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságokon is. A nyomozócsoportok az NVSZ aktív közreműködésével, egymással párhuzamosan, gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

Mint ismeretes, a gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek az ortopéd orvosok által jogosulatlanul felírt gyógycipők, gerincortézisek, járássegítő alkatrészek, valamint csuklóortézisek és térdortézisek után igényelték vissza a nagy összegű állami támogatásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az ügycsoportnak mára 37 gyanúsítottja lett: 14 orvos, 13 cégvezető és 10 alkalmazott, köztük ügyintézők, illetve asszisztensek. Jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, nyolcan bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekeznek.

Míg a nyomozás elején 250 millió forint volt az a kárösszeg, amit a nyomozók bizonyítékokkal alá tudtak támasztani, addig mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot. Az ügy előrehaladtával ugyanis egyre több cég és egyre több elkövető beazonosítása történt meg, így a költségvetési csalásban megállapított kárösszeg is folyamatosan nőtt.

Összegezve tehát kimondható, hogy a 37 gyanúsított a 13 cégen keresztül együttesen több mint 2 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutott hozzá. Ekkora összeget igényeltek vissza a NEAK-tól, és ennyivel károsították meg közvetve az embereket, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg. 

A nyomozócsoportok által folytatott büntetőeljárásokkal szinkronban a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az eljárás alá vontakkal szemben vagyonvisszaszerzési eljárást indított. A gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől eddig összesen egy milliárd forintnak megfelelő vagyont zároltak, illetve foglaltak le a nyomozók.

Az ügycsoportokkal kapcsolatos nyomozásoknak koránt sincs vége, az egyes büntetőeljárások tovább folytatódnak, így várhatóan mind a megállapított kárösszeg, mind a beazonosított cégek és elkövetők köre bővülni fog. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !