„Ha lehetne, visszaforgatnám az idő kerekét”

Ketten meghaltak, négyen megsérültek abban a közel két évvel ezelőtti közlekedési balesetben, amelynek 22 éves okozójával szemben vádemelést javasolnak a nagykátai vizsgálók. Gyorsan hajtott, átsodródott a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy érkező autóval - közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Egy, akkor 20 éves szentmártonkátai férfi közlekedett zöld kocsijával 2021. május 5-én kora este Tápióbicske irányából Nagykáta felé a 3115-ös számú úton. Egy balra ívelő kanyarban elvesztette uralmát járműve felett, átsodródott a szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött egy szabályosan haladó gépkocsival.

A zöld autó jobb első ülésén utazó 21 éves nőt, valamint a vétlen jármű 76 éves vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Hiába igyekeztek azonban megmenteni életüket, egyikük 2021. május 7-én, másikuk két nappal később meghalt. A helyszínről további négy embert vittek kórházba: a vétlen jármű utasa maradandó, az okozó, valamint két utasa súlyos, negyedik utasa könnyű sérülést szenvedett.

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, a vétlen sofőr halála többszörös mellkasi és hasi sérülések, traumás sokk, zsírembolizáció és következményes akut légzési distressz szindróma miatt állt be. Az okozó jármű 21 éves utasának halálát a baleset következtében kialakult kiterjedt agyzúzódás, koponyaűri nyomásfokozódás, következményes agytörzs beékelődés okozta.

Az igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint a baleset bekövetkezésének közvetlen oka az lehetett, hogy a zöld személygépkocsi vezetője a vétlen jármű féktávolságán belül áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba. A baleset közvetett oka a kanyarodás közben rosszul megválasztott sebesség lehetett. A sofőr mintegy 26-30 km/órával lépte ugyanis túl azt a sebességet, amellyel a csúszós kanyart kisodródás nélkül be tudta volna venni.

A szakértő azt is megállapította, hogy az okozó járműben senki nem kötötte be a biztonsági övet, míg a vétlen autóban sofőr és utasa is használta azt.

A Nagykátai Járási Kormányhivatal a férfi vezetési jogosultsága szüneteltetéséről határozott, a nagykátai rendőrök intézkedtek pályaalkalmassági vizsgálatára is.

A férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt beismerte a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében szűken vallott: „a balesetben fejsérülést szenvedtem, így a baleset körülményeiről nyilatkozni nem tudok. A történteket nagyon sajnálom, ha lehetne, visszaforgatnám az idő kerekét.”

A Nagykátai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a férfival szemben a halálos közúti baleset okozás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy közel 1800 iratát átadta az ügyészségnek. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !