Keresés ebben a blogban

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy férfit, aki nagymamája halálát okozta

Egy év tíz hónap - két évre felfüggesztett - fogházbüntetéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék szerdán egy férfit, aki nagymamája gondozásának elmulasztásával a 75 esztendős asszony halálát okozta.

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. A szabadságvesztés mellett a bíróság a férfit arra is kötelezte, hogy életvezetési és segítségnyújtási foglalkozásokon vegyen részt.

Az alkalmi munkákat végző férfi és nagymamája évek óta nagyon nehéz anyagi körülmények között élt Sándorfalván. A helyi önkormányzat rendszeresen segítette őket, ruhát, tűzifát és élelmiszersegélyt is kaptak, ennek ellenére sokszor huzamosabb ideig télen sem gyújtottak be, volt, hogy napokig nem ettek. Többször előfordult, hogy az asszony megbetegedett, de orvosi segítséget nem kért, állapota pedig idővel jobbra fordult.

A mindennapi élettel kapcsolatos döntéseket az erős akaratú, makacs, idős asszony hozta meg. A szakértői vélemény szerint a vádlott beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt.

Az idős asszony egészségi állapota 2020. február közepén megromlott, napok alatt önellátásra képtelenné vált, nem evett, nem ivott. Az idős asszony könyörgött is vízért, a vádlott azonban nem adott neki inni, hogy ne kelljen később a mosdóba vinnie. A férfi a korábbi évek hasonló eseteiből kiindulva be sem gyújtott, bár az udvaron volt tűzifa, segítséget sem kért a nagyanyja ápolásához és arról maga sem gondoskodott, bízva abban, hogy a sértett jobban lesz, egészségi állapota javul majd.

Orvosi segítséget is csak négy nap múlva, többszöri felszólításra hívott a férfi, amikor a sértett egészségi állapotának romlása a megindult kihűléssel együtt már visszafordíthatatlanná vált. Bár az asszonyt kórházba vitték, az azt követő napon, február 21-én meghalt. A szakértői vélemény szerint az időben, egy-két nappal korábban érkező segítség megmentette volna életét.

Az ítélettel szemben a védő felmentésért jelentett be fellebbezést. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !